Úvod Zariadenia Vyvinuli nové energeticky úsporné jadrá Cortex-A35. Majú byť budúcnosťou nositeľných zariadení

Vyvinuli nové energeticky úsporné jadrá Cortex-A35. Majú byť budúcnosťou nositeľných zariadení

1

Po predstavení nového grafického čipu Mali-T470 určeného pre nositeľné zariadenia sa spoločnosť ARM rozhodla predstaviť aj nové jadrá ARM Cortex-A53, ktoré budú taktiež určené pre príslušenstvo. Nové jadro je teda určené pre zariadenia, pri ktorých nie je nutný vysoký výkon. ARM svoje nové produkty zaradil do skupiny „Ultra High Efficiency,“ teda ultra vysoká efektívnosť.

Jadro Cortex-A53 je o 25% menšie, než jadro Cortex-A3 a využíva o 32% menej energie. Celkovo je o 25% efektívnejšie. To by mohlo znamenať, že novinka nahradí jadrá Cortex-A53, Cortex-A5 aj Cortex-A7. V porovnaní s Cortex-A7 totiž využíva o 10% menej energie, pričom je výkonnejšie v rozmedzí od 6% do 40%. Výrobcovia ho môžu v čipoch s big.LITTLE konfiguráciou využiť spolu s jadrami Cortex-A72, Cortex-A57 alebo Cortex-A53.

Niektoré časti nového jadra Cortex-A35 sú dokonca novšie, než v Cortex-A72, vďaka čomu je tak energeticky efektívne. Prvé zariadenie s novým Cortex-A53, či už to budú inteligentné hodinky alebo smartfón, bude vyrobené v roku 2016.

arm-infografika