Úvod Elektromobilita Tesla VIDEO Takto jazdí elektromobil Tesla bez živého šoféra, stačí zapnúť autopilota

VIDEO Takto jazdí elektromobil Tesla bez živého šoféra, stačí zapnúť autopilota

1
Autopilot Tesla (foto: zdroj)

Ešte ste nevideli auto, ktoré vie samo šoférovať? Tak ste potom poriadne pozadu. Automobilka Tesla ešte len nedávno prostredníctvom softvérovej aktualizácie sprístupnila pre vybrané modely jej elektromobilov takzvaného autopilota. A ako to vyzerá priamo v praxi, vám teraz ukáže toto autentické video.

Aktivovať automatizovaného pilota môže pritom šofér rovno počas jazdy. Ten v tom okamihu preberie riadenie vozidla a na základe získaných dát zo sledovania blízkeho okolia začne realizovať vlastné rozhodnutia tak, aby bola jeho hlavná priorita zameraná na zdravie pasažierov a iných účastníkov dopravnej premávky. Okrem integrovaných skenerov, radarov či 3D kamier využíva aj informácie z GPS antény a vlastného internetového pripojenia, vďaka čomu sa eliminuje riziko vzniku potenciálnej nehody.

TIP Softvérová aktualizácia elekromobilov Tesla prináša autopilota

Umelá inteligencia dokáže udržať elektromobil Tesla v jazdnom pruhu s bezpečným odstupom od iných vozidiel, pričom ak si šofér želá – napríklad na diaľnici – zmeniť daný pruh, stačí dať prítomnému počítaču vo forme autopilota jednoduchý signál stlačením jednej zo smeroviek. Ak ten vyhodnotí danú dopravnú situáciu za bezpečnú, žiadanú zmenu pozície okamžite zrealizuje.

Takto vyzerá displej za volantom po aktivácii autopilota
Takto vyzerá displej za volantom po aktivácii autopilota (foto: popularmechanics.com)

Ako to celé funguje si môžete pozrieť na videu nižšie, kde si živý šofér po aktivácii odsadol od volantu a všetko natáčal na kameru zo zadného sedadla. Video pochádza z dánskych diaľníc a ako je uvedené v jeho popise na YouTube, elektromobil išiel rýchlosťou 83 kilometrov za jednu hodinu. Niečo také výrobca Tesla samozrejme striktne zakazuje, nakoľko to môže viesť k neočakávanej situácii, kde by mohol niekto prísť aj o život.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=10&v=yLmxS71FIJc