Úvod Elektromobilita Tesla Tesla aktualizuje elektromobily: Pribudne autopilot a nové UI

Tesla aktualizuje elektromobily: Pribudne autopilot a nové UI

0
Interiér Tesla Model S

Hoci mali niektoré modely so značkou Tesla potrebnú hardvérovú výbavu už dlhšie, samotného autopilota používať ešte zatiaľ nemohli. Americká automobilka celú situáciu teraz ale mení – softvérový balíčkom. Ten vyjde majiteľov elektromobilu ďalší balík peňazí.

OTA aktualizácia pod označením 7 prinesie pre Tesla Model S a nové SUV Model X okrem polo-autonómneho riadenia aj vylepšené používateľské prostredie systému. Jej cenovka však predstavuje sumu od 2,500 do 3,000 dolárov a vyžaduje, aby malo vozidlo nevyhnutné senzory, kamery a skenery.

Systém autopilota zatiaľ nefunguje stopercentne. Tvorí ho iba niekoľko podstatných podsystémov, vrátane schopnosti meniť jazdný pruh, parkovať, udržovať volant v bezpečnej pozícii či detekcie dopravných kolízií. Na displeji pred vodičom sa taktiež po novom objaví ikonka elektromobilu, identifikované prekážky z blízkeho okolia, iné vozidlá a aj čiary pruhu, v ktorom sa práve nachádza.

Tesla a jej autopilot v akcii
Tesla a jej autopilot v akcii (foto: mashable.com)

V praxi to bude celé vyzerať tak, že ak používateľ zapne čerstvo pridanú funkcionalitu napríklad na diaľnici, nebude musieť vykonávať žiadne zásahy do riadenia. Ak použije smerovku, umelá inteligencia to zoberie ako signál na zmenu pruhu, takže začne hľadať najlepšiu príležitosť, ktorá by jej to bezpečne umožňovala.

Ak nastane chyba a autopilot nedokáže už ďalej riadiť sám, upozorní vodiča. Pokiaľ nepreberie zodpovednosť do piatich sekúnd, elektromobil sa sám odparkuje na kraj cesty a zároveň aktivuje výstražné svetlá.

Vizuálny náhľad vám ponúkne video nižšie.