Úvod Dohady Popredný analytik: Samsung môže o päť rokov prestať vyrábať Android smartfóny

Popredný analytik: Samsung môže o päť rokov prestať vyrábať Android smartfóny

4

Samsung momentálne môže byť najväčším výrobcom smartfónov na našej planéte, no jeden analytik jeho budúcnosť až tak ružovo nevidí. Tvrdí totiž, že do piatich rokov úplne skončí s výrobou smartfónov. Túto predpoveď vyslovil analytik Ben Bajarin, ktorý tvrdí, že Samsung čaká tzv. Dilema inovátora.

V skratke to znamená to, že Samsung možno vyvinul nové technológie, no tie už začínajú používať aj ďalší výrobcovia, ktorí svoje produkty ponúkajú oveľa lacnejšie. Spotrebitelia si zvolia lacnejšie zariadenia a tým Samsung vytlačia z trhu.

Ako Bajarin hovorí, „Keď predávate rovnaký operačný systém ako vaša konkurencia, ste len tak dobrý, ako ich najnižšia cena.“ Analytik ďalej hovorí, že nás čaká boom v predajoch lacnejších zariadení, ktorý nastane hneď po tom, ako Samsung prestane propagovať prémiové inovácie, ktoré ho dostali na prvú pozíciu.

Už teraz majú alternatívni výrobcovia predávať to, čo ponúka Samsung, no za oveľa nižšie ceny. Bajarin ďalej tvrdí, že Samsung s tým už nič nezmôže, keďže zákazníci hľadajúci Android smartfóny sa uspokoja aj s postačujúcimi špecifikáciami. Inými slovami, nepotrebujeme high-end zariadenia nabité najnovšími inováciami. Bajarin nakoniec vysvetľuje, že Samsung si je tohto veľmi dobre vedomý a práve preto začal s vývojom operačného systému Tizen.

Ak sa zamýšľate nad tým, prečo podobnému problému nečelí aj Apple, je to kvôli tomu, že ich operačný systém, iOS, používajú výlučne ich zariadenia. Vďaka tomu teda nečelí konkurencii od výrobcov ponúkajúcich lacnejšie alternatívy.