Zo všetkých noviniek v Androide 6.0 Marshmallow sa javí asi ako najzaujímavejšia tá, ktorá ma na starosti úsporu energie. Ide o inteligentný režim Doze, ktorý dokáže citeľne predĺžiť výdrž na jedno nabitie.

Doze uvedie smartfón alebo tablet do tzv. „hlbokého spánku“ a výrazne obmedzí procesy a beh služieb na pozadí. Základná konektivita, notifikácie aj synchronizácia však bude aktívna naďalej.

Doze bude sledovať návyky používania a aktivuje sa napríklad v noci, pri dlhšej nečinnosti smartfónu a podobne.

doze

Spoločnosti Google sa tento režim rozhodne podaril, o čom svedčí aj najnovšie opatrenie. Google doslova vymedzil podmienky pre výrobcov smartfónov, ktorí plánujú Android 6.0 Marshmallow použiť pre svoje nové zariadenia alebo tie staršie v rámci aktualizácie.

Žiadny výrobca nesmie do režimu zasahovať, meniť jeho režim spúšťania, algoritmy, nastavenia a nesmie sa žiadnym spôsobom odchýliť od open source projektu Android.

Režim Doze by mal teda rovnako efektívne pracovať na každom smartfóne a tablete, ktorý bude vybavený najnovším Androidom 6.0 Marshmallow.

K TÉMERežim Doze automaticky uspí vaše Android zariadenie, 2x predĺži výdrž batérie

Aktualizácie na Android 6.0 Marshmallow pre zariadenia rôznych výrobcov sa pomaly rozbiehajú. Onedlho teda uvidíme, ako budú režim Doze hodnotiť v konečnom dôsledku bežní spotrebitelia.