Určite ste sa s tým mnohí stretli. Smartfón máte položený v kľude na stole a z ničoho nič sa vám rozsvieti displej a opäť zhasne. Alebo sa ráno zobudíte a z indikátora batérie ubudlo až nadmerne veľa percent.

Dnes máme každý v smartfóne rádovo nainštalovaných desiatky aplikácií, pričom niektoré môžu mať zle optimalizovaný kód pracujúci s oprávneniami pre správu napájania batérie.

To znamená, že po zablokovaní obrazovky a vypnutí displeja sa niektoré procesy takýchto aplikácií nezastavia, respektíve neprejdú do úsporného režimu a aj naďalej nútia procesor pracovať na plné obrátky alebo znenazdajky aktivujú displej.

Práve displej a zbytočne nadmerné zaťaženie procesora míňa najviac drahocennej energie z batérie a pokiaľ neviete identifikovať čo v smartfóne spôsobuje takéto nepríjemnosti, pomôže jednoduchá aplikácia.

Wakelock Detector odsleduje históriu využitia rôznych procesov aplikácií bežiacich na pozadí a ukáže vám štatistiku, ktoré aplikácie najviac „zobúdzajú“ zariadenie alebo sú nadmerne aktívne.

Z množstva nainštalovaných aplikácií to môže byť len jedna jediná a ak ju odinštalujete, poprípade nahradíte inou s obdobnou funkcionalitou, nadmerné vybíjanie sa stane minulosťou.

Problém je, že Wakelock Detector pre identifikáciu takejto činnosti potrebuje systémové dáta, čiže musíte mať na svojom zariadení vykonaný root, čiže mať plné administrátorské práva.

Wakelock-Detector-images (6)
Wakelock-Detector-images (5)
Wakelock-Detector-images (4)
Wakelock-Detector-images (3)
Wakelock-Detector-images (2)
Wakelock-Detector-images (1)
Wakelock-Detector-images

Pokiaľ root máte, vyskúšajte tento šikovný nástroj. Možno budete výsledkami prekvapení.

K TÉMENÁVOD: Root smartfónu rýchlo a jednoducho

[googleplay url=“https://play.google.com/store/apps/details?id=com.uzumapps.wakelockdetector“]