Značku, respektíve výrobcu Pioneer, si spájame hlavne s audio technológiami a reprodukciou hudby. Tohto segmentu sa držal aj pri svojej novinke, no pridal operačný systém Android.

Je jasné, že hudobné prehrávače nie sú práve zariadenia, ktoré by lámali rekordné čísla predaja, hlavne po nástupe doby smartfónov. Svoju skupinu používateľov si však nájdu.

Vyhovieť sa jej rozhodol Pioneer, a to rovno s hudobným prehrávačom z high-end segmentu.

Prehrávač nesie označenie XDP-100R, má 4,7 palcový 720p displej, 32 GB interné úložisko s možnosťou rozšírenia až o 128 GB. Celý hudobný kolos je zabalený do tela z ušľachtilého hliníku (čierne alebo strieborné prevedenie) s trochu netradičným dizajnom.

pioneer1XDP-100R má samostatnú matičnú dosku vyhradenú len špeciálne pre audio komponenty, čím chcel výrobca docieliť čo najmenší digitálny šum. Čo sa týka podpory formátov, tešiť sa môžeme aj na bezstratové formáty, ako FLAC, MQA, ALAC, ako aj DSD.

Zariadenie sme prvýkrát uvideli na nedávnom (september) podujatí IFA 2015 v Berlíne. Až teraz však výrobca prezradil detaily uvedenia a hlavne cenu.

Trhový štart si Pioneer odbije v novembri v Japonsku a cena je stanovená na 500 dolárov. Stále je to oveľa menej, ako napríklad pri prehrávači od Sony, NW-ZX2, ktorý stojí cca 1200 dolárov.

Audio maniaci si určite prídu na svoje, treba však zvážiť určité aspekty. K takémuto prehrávaču budete logicky potrebovať aj poriadne slúchadlá, ktoré nie sú lacná záležitosť a potenciál audio komponentov najlepšie zhodnotíte fyzicky uloženou hudbou priamo v zariadení v bezstratovom formáte.

Samozrejme je možné vďaka operačnému systému Android využívať služby pre zdieľanie hudby ako Deezer či Spotify, kvalita však nebude ani zďaleka hodná takéhoto prehrávača.