Úvod Výrobcovia Google Google trolluje Apple: Majitelia iOS zariadení musia za YouTube Red platiť viac

Google trolluje Apple: Majitelia iOS zariadení musia za YouTube Red platiť viac

3

YouTube Red je zaujímavá ponuka, ktorá vám dáva Google Play Music All Access za $9,99 a ako bonus získate YouTube úplne bez reklám. Takto to funguje na Androide a na webe. Pri iOS zariadeniach je YouTube Red tak trochu iný. Musíte si ešte viac priplatiť.

Namiesto $9,99 totiž majitelia iPhonov a iPadov budú musieť podľa informácií servera Ars Technica platiť $12,99. Google tvrdí, že to je preto, lebo Apple si účtuje až 30% zo všetkých predplatných služieb na ich platforme. Google preto musel zdvihnúť cenu tak, aby vedel tvorcom obsahu poslať presne toľko, koľko si zaslúžia. Nechce, aby ich Apple okradol ani len o jediný cent.

Čo však nie je jasné je to, kedy a za akých podmienok si Apple účtuje týchto 30%. Podľa všetkého je to len vtedy, keď sa tak stane v aplikácii ako in-app nákup. V iných prípadoch stačí zamieriť na web, tam vybaviť všetky platby a prakticky obísť nezmyselnú 30-percentnú prirážku Apple. Rovnako nie je jasné či budete musieť platiť viac len za to, že sa do YouTube Red prihlásite pomocou iOS zariadení. Ak doma máte aj Android telefón, dávalo by to zmysel.

Google zatiaľ tieto pravidlá neupresnil.