Úvod Novinky Android Android N a novinky, ktoré v roku 2016 od veľkej aktualizácie očakávame

Android N a novinky, ktoré v roku 2016 od veľkej aktualizácie očakávame

8
Android N (foto: PhoneArena.com)

Marshmallow ešte ani nezačal prúdiť do digitálneho sveta a na internete už začínajú konšpirácie o ďalšom vlajkovom aktualizačnom balíčku, ktorý by mal niesť označenie 7.0. A ak berieme do úvahy abecedné poradie – L, M a N – dôležitú časť oficiálneho názvu už teraz poznáme.

Android 7.0 N-utella alebo N-ougat sú teda dva najpravdepodobnejšie scenáre.

Vylepšenia by sme mohli poznať ešte pred začiatkom leta, kedy Google organizuje veľkú konferenciu pre vývojárov aplikácií a predstavuje každoročnú aktualizáciu pod novým číslom. Tento rok tak uzrel svetlo sveta 6.0 Marshmallow a minulý 5.0 Lollipop.

Či internetový gigant použije všeobecné alebo konkrétne meno, je stále otázne. Na základe histórie to nie je možné identifikovať, nakoľko tu už bol aj KitKat. Počas ďalších mesiacov sa však ešte určite dočkáme podrobnejších únikov, ktoré nás posunú opäť bližšie k pravde.

Lepšie používateľské skúsenosti

Tohtoročný 6.0 Marshmallow žiadne veľké vizuálne zmeny neprináša. Vývojári zamerali pozornosť skôr smerom k doladeniu detailov v oblasti fungovania operačného systému. Výsledkom tak je lepšia správa povolení pre nainštalované aplikácie či efektívnejšie šetrenie batérie. A jeho nástupca iný byť nemá.

Android N sa má takisto zamerať na doteraz zanedbávané detaily. Jednou z nich je aj možnosť výberu farby notifikačnej diódy, meniť vzhľad virtuálnych tlačidiel na ovládanie systému alebo teraz očakávanú nočnú tému používateľského prostredia.

On-screen-button-customization

Tech web PhoneArena ďalej spomína integrovanú funkcionalitu umožňujúcu zmenu témy prostredia, na ktorú sa obracia čoraz viac výrobcov. Reč dokonca padla i o dvojitom poklepaní po displeji, vďaka čomu by vedel smartfón zobrazovací panel okamžite rozsvietiť a ukázať posledné notifikácie alebo čas.

Rovnako nie sú ani tentokrát očakávané razantné dizajnové zmeny UI. Na zmeny má ale Google ešte stále veľa času, takže treba tieto informácie brať s veľkou rezervou.