Úvod Operátori 4ka Moje prvé skúsenosti s novým mobilným operátorom 4KA

Moje prvé skúsenosti s novým mobilným operátorom 4KA

50
4KA a jej SIM karta

Po veľkolepom uvedení štvrtého operátora na slovenský telekomunikačný trh prišlo na rad testovanie jeho služieb s predplatenou SIM kartou, ktorú zákazníci kúpia na predajných miestach za rovné štyri eurá. Aké sú teda prvé skúsenosti so signálom, rýchlosťou prenosu dát alebo ako prebieha aktivácia dátového balíčka?

Hneď zo začiatku musím upozorniť, že ten, kto má veľké očakávania, môže veľmi rýchlo ‚naraziť hlavou o múr‘. Keďže ide o úplného nováčika medzi plnohodnotnými operátormi, existuje ešte veľa priestoru na akútne zlepšovanie nielen v oblasti pohodlia zákazníka či ponúkaných produktov, ale aj pokrytia obyvateľstva prostredníctvom vlastnej 4G siete.

Návšteva predajného miesta

Kúpa SIM karty na pobočke Slovenskej pošty trvala necelých 10 minút. Stačil na to iba občiansky. Miestni zamestnanci boli vyškolení a vedeli pohotovo odpovedať i v prípade detailnejších otázok zo strany kupujúceho. Nadiktoval som svoju e-mailovú adresu, zamietol verejné sprístupnenie môjho nového čísla a na záver stačili dva podpisy.

Nadobudnutú kartu som navyše nemusel ani orezávať – potrebná veľkosť (klasická, mini a mikro SIM) sa dá pohodlne zvoliť vďaka už vopred vyrezanému tvaru. Vadilo mi však to, že ak som chcel aktivovať 1 GB dátový balíček, musel som opäť navštíviť Slovenskú poštu a požiadať o to osobne pri okienku. Pani ma ešte pred realizáciou mojej žiadosti upozornila na dodatočnú platbu – systém jej totiž vraj neumožňuje odpočítanie danej sumy priamo z môjho kreditu na SIM karte, čo je obrovská nevýhoda. Takýto postup totiž všetko iba zbytočne komplikuje.

O aktivácii troch balíčkov (3x 1 GB) dala 4KA po pár sekundách vedieť cez tri automaticky vygenerované SMS-ky, kde ale uviedla, že mi navýšila kredit a nie objem predplatených dát. Skutočnosť bola ale opačná – čo som si za 3 eurá dodatočne zakúpil, som aj nakoniec dostal. Musel som si to však ešte manuálne overiť odoslaním krátkej textovej správy s textom SPOTREBA na telefónne číslo 950.

SMS, ktorá informovala o aktivácii dátových balíčkov
SMS, ktorá informovala o aktivácii dátových balíčkov

SIM-ka v smartfóne

Po vložení priloženého PIN kódu, ktorý sa samozrejme dá v nastaveniach telefónu zmeniť, mi okamžite prišla v SMS stručná informácia o aktivácii nového čísla. Operátor ma automaticky pripojil k 2G sieti, pričom bolo občas vidieť prepínanie do 4G vrátane neustále stúpajúcej a klesajúcej úrovne signálu (Nové Mesto nad Váhom). V centre mesta som však bol v 4G bez jediného prepnutia. Menšie problémy nastali až po príchode domov (klasický panelák neďaleko centra – šieste poschodie), kedy som bol prevažne iba na 2G konektivite.

Súčasné pokrytie Slovenska sieťou štvrtej generácie dosahuje cez 40% obyvateľstva. Najlepšie sú na tom hlavne väčšie mestá. V tých menších alebo dedinách môže mať používateľ problém s rýchlosťou internetu či dostupnosťou dátového balíčku.

Pokiaľ by vám po vložení SIM karty nefungoval internet, v nastaveniach mobilných sietí musíte vytvoriť nový prístupový bod s menom ‚SWAN Internet‘ a názvom ‚internet‘.

Aktuálne pokrytie 4G signálom
Aktuálne pokrytie 4G signálom
4ka a mobilný internet
4ka a mobilný internet

Ďalšou nevýhodou je fakt, že aktivovaný dátový balíček nefunguje v rámci národného roamingu, čo znamená, že ak nie ste v pokrytí vlastnej mobilnej siete operátora 4KA, strhávajú sa vám z kreditu za každý jeden prenesený megabajt rovné štyri centy. Rýchlosť sa našťastie v takom prípade výrazne obmedzí (2G sieť obchodného partnera – označenie R), takže vzhľadom na badateľné obmedzenie prenosu dát za tak krátky čas určite neminiete horibilnú sumu. 1 GB by vás pri súčasnom cenníku vyšlo až na 40 eur.

To, či sa momentálne nachádzate v prenajatej sieti – takzvanom národnom roamingu – zistíte aj cez kód *#999# a následne použitie tlačidla, ktoré slúži na uskutočnenie hovoru. Hneď na to dostanete správu, kde by malo byť vaše telefónne číslo. Ak tam nebude, ste v národnom roamingu a dátový balíček v tej chvíli neplatí.

Identifikátor národného roamingu
Identifikátor národného roamingu (R úplne vľavo)

Nižšie nájdete test 4G (teoretická rýchlosť 50/10 Mbit/s) aj 2G siete (prvý výsledok), ktorý bol zrealizovaný cez spoľahlivú aplikáciu SpeedTest. Ping sa pohyboval okolo 30 milisekúnd, rýchlosť odosielania cez 30 Mbps (približne 4,5 MB za sekundu) a rýchlosť odosielania okolo 10 Mbps (približne 1,3 MB za sekundu). Pri 2G sieti odozva výrazne stúpla (cez 200 ms) a download/upload klesol na 0,24/0,09 Mbps. Web stránky, ktoré sú optimalizované pre mobilné telefóny, sa ale pri lepšej trpezlivosti načítavali vcelku svižne. P2P (torrenty) ani video služby (YouTube) nie sú navyše obmedzené žiadnym limitom.

4ka-rychlost-test-3 4ka-rychlost-test-1 4ka-rychlost-test-2 4ka-rychlost-test-4

Čo z toho vyplýva?

Nový operátor 4KA predstavuje skvelú – a najmä veľmi dostupnú – alternatívu pre každého, kto nie je náročný. Svoje produkty zameral ako na mladú generáciu so smartfónmi, ktorá potrebuje lacné pripojenie k mobilnému internetu, tak aj na staršie vekové kategórie s klasickými telefónmi na volanie aj SMS-kovanie.

Cenník je oproti konkurenčným tzv. ‚predplatenkám‘ skutočne nízky. Za 4 centy/minúta sa dovoláte do každého štátu v rámci celej Európskej únie, pričom rovnaká sadzba platí i za prichádzajúci hovor. Pri medzinárodnom roamingu zaplatíte 4 centy aj za jednu odoslanú textovú správu a treba taktiež poznamenať, že dátový balíček za hranicami nášho štátu nefunguje. Niekomu môže chýbať e-shop, dobíjanie kreditu cez web alebo aktivácia balíčka prostredníctvom SMS, čo by časom malo podľa dostupných informácií pribudnúť.

4ka-7

Ak plánujete využívať služby nováčika hlavne kvôli dátam, nebývate vo väčšom meste a často cestujete po území Slovenska, odporúčam radšej ešte chvíľu počkať na rozšírenie infraštruktúry. Do konca tohto roka by mala 4G sieť 4KY pokrývať 50 a v priebehu ďalšieho roka až 80% populácie Slovenska.

[yop_poll id=“53″]