Tak sa zdá, že veľa ostrieľaných automobiliek začína pomaličky, ale isto prechádzať na cestu, ktorou sa vydala čoraz úspešnejšia spoločnosť Tesla. Po neúspešných pokusoch s hybridmi sú na rade hi-tech autá s nulovými emisiami. Jedno také plánuje začať vyrábať aj nemecké Porsche.

590-koňový elektromobil od legendárneho výrobcu športových kúskov, ktorého história siaha niekoľko dekád dozadu, bol zatiaľ prezentovaný iba ako koncept, pričom nesie výstižný názov Mission E. A aj keď nedokáže zrýchliť z 0 na 100 km/h tak, ako konkurenčná Tesla Model S P90D s ‚Ludicrous‘ módom, za svoj maximálny dojazd na jedno nabitie batérie sa určite hanbiť nemusí.

https://www.youtube.com/watch?v=HdYg2EPMKiI

Koncept športového sedanu, poháňaného dvomi elektromotormi, dokáže podľa dostupných informácií prejsť až 500 kilometrov. Rýchlosť z nuly na sto zase naberie za slušných 3,5 sekundy.

Konštrukciu tvorí kombinácia hliníku, ocele a polyméru, ktorý je vystužený uhlíkovými vláknami. Z tých navyše pozostávajú aj kolesá.

Klasický dizajn z budúcnosti

Dizajn karosérie Mission E nesie gény klasických modelov na fosílne palivá, ktoré svojim vizuálnym vzhľadom charakterizujú značku Porsche. Keďže však ide o moderný elektromobil najmä pre mladšie generácie či technologických nadšencov, dizajnéri obohatili niektoré detaily exteriéru veľmi jemným futuristickým nádychom.

Porsche Mission E
Porsche Mission E

80% za 15 minút

Najzaujímavejším je samotné nabíjanie. Ako tvrdia predstavitelia Porsche, batériu Mission E dobijeme vďaka 800-voltovému systému na 80% iba za neuveriteľných 15 minút, čo je naozaj dychberúce. Vadiť mu však nebude ani klasika v podaní 400-voltovej nabíjačky, no potrvá to výrazne dlhšie.

Výrobu plnohodnotného elektromobilu ešte dávnejšie ohlásil ďalší populárny výrobca luxusných vozidiel. Aston Martin chce ale zamerať svoju pozornosť predovšetkým na poriadny výkon. Nerozhodných zákazníkov by chcel presvedčiť s až 800-koňovým výkonom. A koľko od nich vypýta? Údajne okolo 250,000 amerických dolárov.