Spoločnosť Apple uviedla do obchodu Google Play svoju vôbec prvú Android aplikáciu s názvom Move to iOS a jej cieľ je jasný. Má umožniť presun dát z Android zariadenia do iOS.

Move to iOS slúži ako jednoduchý nástroj na bezdrôtový prenos dát do iOS zariadení, ktoré zahŕňajú kontakty, históriu správ, fotografie alebo videá, webové záložky, e-mailové účty či kalendáre. Je teda určená pre tých, ktorí chcú presedlať na konkurenčnú softvérovú platformu a zároveň nechcú prísť o svoje súbory.

Android používatelia však túto aplikáciu „počastovali“ v obchode Google Play vysoko negatívnymi hodnoteniami, pričom hodnotenia ani neodrážajú kvalitu aplikácie, ale skôr postoj Android užívateľov ku konkurenčnej platforme.

snímka377

Negatívne hodnotenia však nie sú najmenší problém aplikácie Move to iOS.

V Google Play sa totižto už nachádza aplikácia s rovnakou funkcionalitou z dielne vývojárov Media Mushroom a jej názov je Copy My Data.

Media Mushroom je britská spoločnosť, ktorá sa špecializuje na synchronizáciu užívateľských dát medzi smartfónmi, tabletmi, počítačmi a pod. V súčasnosti existujú dve aplikácie tejto spoločnosti (Copy My Data a Device Switch), ktoré nájdeme ako v obchode Google Play tak v iTunes. Obe aplikácie robia v podstate to isté, migrujú používateľské dáta.

Samozrejme princíp presunu dát si nie je možné privlastniť a podobných softvérových nástrojov je neúrekom. Pokiaľ sa ale pozrieme na zdrojový kód aplikácie Move to iOS od Apple, už len pri názve inštalačného balíčka vidíme pôvodné označenie android: name = „com.mediamushroom.copymydata“.

Apple_Media_Mushroom_1Tento názov je však len špičkou ľadovca. Obe aplikácie zdieľajú väčšinu kódu pre funkcionalitu aj spolu z pôvodnými reťazcami aplikácie od spoločnosti Media Mushroom.

Apple_Media_Mushroom_3 Apple_Media_Mushroom_4 Apple_Media_Mushroom_2

Rozdiel je vlastne iba v používateľskom rozhraní a licenčných podmienkach, ktoré Apple pridalo.

Keďže sa jedná o naozaj okatú kópiu, je viac ako pravdepodobné, že Apple si od spomínanej spoločnosti zakúpilo práva na ich produkt. Britská spoločnosť Media Mushroom sa však k téme ani po interakcii zahraničných médií zatiaľ nevyjadrila. Hneď ako tak urobí, prinesieme čerstvé info.