Ak by sme mali vybrať jeden problém najnovších Samsung smartfónov, ktorý trápi asi najväčší počet ľudí, bola by to správa operačnej pamäte RAM. Zariadenia totiž predčasne zatvárajú aplikácie, čo znamená, že ich pri opätovnom spustení musia znovu načítať z vnútornej pamäte do RAM, namiesto toho, aby ich rovno načítali z oveľa rýchlejšej RAM.

Tento problém začal už dávno a trpia nim mnohé zariadenia, no novinky, ktoré spoločnosť predstavila len nedávno sú prvé, ktoré ponúkajú štyri gigabajty pamäte. Fakt, ani štyri gigabajty nestačia.

Ako sa to teda prejavuje? Ak si na Note5 či S6 edge+ otvoríte napríklad Facebook alebo Instagram, potom otvoríte ďalšie štyri-päť aplikácií a rozhodnete sa vrátiť späť na Facebook, TouchWiz bude aplikáciu musieť načítať odznovu. To znamená, že budete čakať dlhšie, než ak by ju systém načítal priamo z RAM. Ako to vyzerá v praxi môžete vidieť na videu nižšie.

Pre nové zariadenia nie je dobrou vizitkou fakt, že takmer ročný Nexus 6 s pomalším procesorom a s pomalšou operačnou pamäťou RAM – ktorej okrem iného nie sú štyri, ale len tri gigabajty – ich v teste otvárania aplikácií úplne rozdrvil.

Samsung už čelí otázkam, prečo sa to deje, no nepredpokladá sa, že by sa ich rozhodol zodpovedať. Redaktori servera AndroidPolice.com predpokladajú, že sa môže jednať o funkcionalitu, ktorá má šetriť energiu. Zároveň ale dodali, že výdrž batérie nebola práve najideálnejšia.

Aké skúsenosti máte s TouchWizom vy?