Ľudia sú kreatívni jedinci a často s rôznymi zariadeniami dokážu veci, na ktoré neboli priamo určené, respektíve by vás podobné možnosti ani nenapadali. Nejedná sa pri tom len o softvérové funkcie smartfónu ale aj tie hardvérové.

Tzv. „lifehack“ triky nám neraz uľahčia, spríjemnia alebo zjednodušia naše fungovanie vo svete a keďže smartfón je dnes bežnou súčasťou výbavy podobne ako kľúče od domu peňaženka a pod., pozrite sa, ako sa dá využiť a čo vás možno prekvapí.

 

 

1. Nabíjanie

Potrebujete nabiť smartfón, no máte len USB kábel? Použite váš televízor. Dnes už je každý, aj ten najlacnejší a starší smart TV vybavený USB portami najčastejšie na zadnej strane, ktoré poskytnú dostatočných 5V pre nabitie tabletu, smartfónu a pod.

Have-a-cable-but-no-charger-Use-a-TVs-USB-port

 

2. Pripomienka na základe polohy

Aplikácia Google Keep umožňuje nastaviť upozornenie na základe nie len času ale aj polohy. Pokiaľ napríklad cestujete vlakom do práce, kľudne si zdriemnite. Smartfón vás upozorní na blížiacu sa zastávku zvonením a vy ju tak nepremeškáte. Pozor však na aktívnu funkciu GPS, bez ktorej by lokalizácia polohy nefungovala.

unnamed

 

 

3. Zdieľanie polohy

Nevysvetľujte po telefóne nikomu kde ste a ako sa tam dostane. Často si aj tak nerozumiete a len sa vytočíte. Google Mapy dokážu jednoducho zdieľať vašu polohu. Zapnite GPS, otvorte aplikáciu, dotknite sa miesta kde ste, otvorte kartu adresy a dajte zdieľať. Druhý strana sa môže skrz váš odkaz a máp nechať jednoducho navigovať.

Learn-how-to-share-your-location

 

4. Stojan

Staré páskové kazety už patria do histórie hudobných nosičov, ale ich plastové obaly nie. Dajú sa totižto použiť ako šikovný stojan pre smartfón. Pokiaľ sa doma v pivnici poriadne pohrabete, určite nejaký nájdete.

Turn-an-old-cassette-box-into-a-phone-stand

 

 

5. Ochrana pred vodou a pieskom

Pokiaľ váš smartfón nie je vode a prachu odolný, zobrať si ho v aktuálnom čase dovoleniek na pláž môže byť riziko. Použite zipsovateľný plastový obal, v ktorom je dnes zabalených množstvo rôznych potravinárskych, odevných ale aj iných produktov. Určite doma nejaký nájdete.

Ziploc-bags-are-your-friends

 

6. Vizuálna poznámka

Ste v obchodnom centre a po hodinách nákupov (dňoch pokiaľ ste s priateľkou) si neviete spomenúť, kde ste zaparkovali. Vždy si parkovacie miesto po zaparkovaní odfotografujte z väčšej diaľky. Následná orientácia už potom bude hračkou. Samozrejme si takto môžete pomôcť aj v iných prípadoch, nie len pri parkovaní.

Take-visual-notes

 

 

7. Hlasitosť

Pokiaľ počúvate hudbu alebo aj prednášku z reproduktorov smartfónu, umiestnite ho napríklad do pohára alebo kelímku. Rezonancia zvýši hlasitosť a to citeľne.

phonespeaker

 

8. Užitočné aplikácie

Nemyslíme Facebook, WhatsApp a podobne. Smartfóne je možné použiť ako vodováhu, merač decibelov, vzdialenosti, rýchlosti a tak ďalej. Pozrite sa na aplikáciu Smart Tools, ktorá tieto možnosti združuje.

[googleplay url=“https://play.google.com/store/apps/details?id=kr.aboy.tools“]

snímka297

 

9. Stolná lampa

Už každý vie, že LED bleskom fotoaparátu sa dá prisvietiť v „tmavých“ situáciach, ak však položíte smartfón displejom dole a na svietiacu LED diódu umiestníte fľašu naplnenú vodou, vyčarujte užitočnú stolnú lampu.

Use-your-camera-as-a-flashlight-or-nightlightPoznáte ešte nejaký trik so smartfónom? Pochváľte sa v diskusii a inšpirujte ostatných čitateľov!