foto: shutterstock.com

Prechod od potešenia k návyku môže prebehnúť relatívne bez pozornosti a nevinne, faktom je, že sa tak nedeje už len napríklad pri alkohole ale aj v súčasnosti trendovej záležitosti, smartfónoch.

Typický obraz minulosti, kedy ľudia čakajúci na MHD alebo v čakárni upriamovali pozornosť do tlačených novín dnes vystriedalo pozeranie do smartfónu a podľa špecializovanej analytickej spoločnosti Flurry, ktorá sa okrem iného zaoberá mobilným marketingom a reklamou, tak činíme až príliš často.

Podľa jej analýzy, závislosť na smartfóne postihuje až 280 miliónov ľudí v celosvetovom meradle.

Závislosť by sa dala podľa psychologických príručiek charakterizovať ako nepopierateľná túžba po určitom stave alebo zážitku, pričom sa ich nedostatok prejavuje aj abstinenčnými príznakmi.

Ako však určiť kedy je používanie smartfónu bežné, časte alebo nezdravo závislé?

Podľa analytikov zo spoločnosti Flurry, priemerní používatelia pracujú s konkrétnymi aplikáciami 1 – až 16 krát denne a tí aktívnejší, 16 až 60 krát. Závislosť je definovaná, pokiaľ používateľ prekročí túto hranicu a teda používa aplikácie viac ako 60 krát denne.

Vzhľadom na to, že ľudia musia počas bežného dňa spať, pracovať, stravovať sa a podobne, ide o trefnú metriku.

snímka255

Závislosť na smartfóne teda postihuje po celom svete 280 miliónov ľudí, kde toto číslo medziročne výrazne vzrástlo a má tendenciu rásť aj do budúcnosti.

Zo sociologického hľadiska pôsobí štúdia skôr neutrálne, kde môže mať každý, či už odborník alebo laik inú predstavu o „hranici závislosti“, faktom je, že závislosť na smartfónoch v nemalej miere existuje.

Poznáte niekoho, kto podľa vás trpí závislosťou na smartfóne?