prvá generácia Xiaomi Mi Note Pro

Jeden z najpopulárnejších čínskych výrobcov, Xiaomi, začiatkom tohto roka predstavil svoj top model Mi Note Pro, ktorý útočí na skupinu zákazníkov obľubujúcich väčšie displeje a vrcholový hardvér.

Smartfón však ponúka oveľa prijateľnejšiu cenu ako napríklad aktuálny kráľ phabletov, Samsung Galaxy Note 4, pričom po prvých dňoch testovania sa javí ako silná konkurencia aj keď so svojimi muchami.

Rozmery Xiaomi Mi Note Pro sú 155,1 x 77,6 x 7 mm pri váhe 161 gramov, zariadenie ponúka 5,7 palcový QuadHD IPS panel s hustotou pixelov na palec 515 ppi, poháňa ho octa-core procesor Snpadragon 810 s taktom až 2,0 GHz, 4 GB pamäť RAM a absenciu microSD slotu čiastočne kompenzuje slušná 64 GB interná pamäť.

Zadný fotoaparát má 13 MPix, predný 4 Mpix, neodnímateľná batéria má kapacitu 3000 mAh, pozitívom sú dva sloty na SIM karty a smartfón beží na Androide 5.0.2 s jednoduchým používateľským rozhraním MIUI.

 

Prvé dojmy

Xiaomi Mi Note Pro na prvý pohľad, či skôr dotyk zaujal príkladnou hliníkovou unibody konštrukciou a elegantným tenkým telom. Zariadenie pôsobí prémiovo aj vďaka zlato-bielemu vyhotoveniu.

Zadná strana smartfónu je prekrytá sklom Gorilla Glass 3, fotoaparát je umiestnený v ľavom hornom rohu a je skvele zapustený do konštrukcie tak, aby nevytŕčal.

xnoteČo sa týka výkonu a používateľského komfortu, zatiaľ počas veľmi krátkeho testovania sme nezaznamenali ani jedno zaváhanie systému, ktorý inak bežal naozaj rýchlo, rozhranie MIUI je inšpirované systémom iOS a neobsahuje tzv. „zásobník aplikácií“ ale všetky aapky sú umiestnené na domácich obrazovkách.

Jednoduchosť používateľského rozhrania je v kontraste s množstvom často detailných nastavení, ktoré na prvý pohľad pôsobia trochu chaoticky.

Primárny fotoaparát zhotovoval síce kvalitné snímky, konkurencia v podobe Note 4 alebo LG G4 je však určite minimálne o level vyššie, nehovoriac o tom, že ponúkajú viac nastavení samotného snímača.

Fotografie zhotovené v automatickom režime sú skôr priemerné
Fotografie zhotovené v automatickom režime sú skôr priemerné
Fotografie zhotovené v automatickom režime sú skôr priemerné
Fotografie zhotovené v automatickom režime sú skôr priemerné

Výdrž 3000 mAh batérie neohúrila, čakali sme viac. Smartfón pri plnej záťaži a vďaka slnečným dňom s maximálnym jasom displeja vydržal jedno poobedie a večer si pýtal nabíjačku.

xnote1

Tá však vďaka podpore rýchleho nabíjania dobila smartfón relatívne rýchlo, Galaxy Note 4 či Samsung Galaxy S6 sa však nabíja ešte o trochu rýchlejšie.

Taktiež nás nepotešilo prehrievanie smartfónu. Aj keď systém nehlásil žiadne problémy s teplotou a smartfón stále bežal svižne s kompletnou funkcionalitou, pri hraní graficky náročnej hry bolo zariadenie na dotyk doslova horúce.

Zaujímavosťou je, že naozaj za pár chvíľ teplota citeľne klesla.

Otázky

Smartfón budeme aktívne používať necelý mesiac, po ktorom vám prinesieme používateľskú recenziu, ktorá zhodnotí, či sa oplatí investovať do tohto čínskeho high-end peniaze, alebo sa radšej poobzerať po konkurencii.

Každý používateľ má logicky svoje špecifiká a potreby pri používaní smartfónu, preto sa neváhajte pýtať, či už tu v diskusii pod článkom alebo na našich sociálnych sieťach, čo vás zaujíma.

Na vaše otázky sa budeme snažiť odpovedať v recenzii.