Sony Xperia Z3 Compact

Nedávne špekulácie ohľadne plánov japonského výrobcu posunúť divíziu s mobilnými telefónmi potencionálnemu záujemcovi, boli zrejme iba nafúknutou bublinou. V rozhovore pre web ArabianBusiness to vyvrátil CEO Sony Mobile Hiroki Totoki, ktorého ešte vo februári citoval Reuters s tým, že v prípade väčších problémov nevyľučuje tzv. únikovú stratégiu.

Posledné roky odtrhla z trhového podielu viacerých popredných výrobcov mobilných zariadení silnejúca konkurencia z Číny, ktorá zaplavila spotrebiteľský trh lacnými, no pomerne dobre vybavenými smartfónmi, tabletmi alebo inteligentnými hodinkami. Výrobcovia ako Sony, HTC alebo Samsung musia preto pristúpiť k razantnej zmene obchodnej stratégie, aby dokázali nadobudnuté pozície udržať – a samozrejme posilniť – i v blízkej budúcnosti.

Bolo mi povedané, že by som sa mal stať CEO divízie Sony Mobile, tuším niekedy v októbri, a taktiež mi bolo povedané, že spoločnosť sa musí čo najrýchlejšie opäť postaviť na nohy,“ opisuje H. Totoki svoj nástup na TOP manažérsku pozíciu, kde nastúpil ešte len koncom minulého roka.

Takže som pracoval naozaj tvrdo a bol som dosť vyťažený, ľudia sú však veľmi dobrí tímoví hráči a preukázali veľa energie v snahe otočiť pozíciu, čo je super vec. Som nadšený, že situácia speje k lepšiemu,“ dodal optimisticky pre arabianbusiness.com

Aby teda dokázala divízia Sony Mobile poriadne konkurovať, bude nevyhnutná reštrukturalizácia či personálne zoštíhľovanie. Do konca roka 2015 preto plánujú prepustiť až 2,100 zamestnancov a do konca 2016 znížiť náklady až o 30%.

Za pár mesiacov ukáže spoločnosť tohtoročnú generáciu vlajkovej lode a nástupcu za XPERIA Z3, od ktorého sa očakáva naozaj veľa. Ak by novinka sklamala potencionálnych kupcov, môžu súčasné problémy narásť do nepredstaviteľných rozmerov.

Hiroki Totoki pracuje už viac ako 30 rokov pre Sony, pričom vystriedal hneď niekoľko vrcholových pozícií, napríklad vo finančníctve, plánovaní či vývoji. S nadobudnutými skúsenosťami má preto dobrý potenciál odvrátiť akýkoľvek katastrofický scenár, aký fanúšikovia kvalitných XPERIA smartfónov s operačným systémom Android nevideli ani v tom najhoršom sne.