Úvod Novinky Mozilla vo Firefoxe blokuje Adobe Flash: Je nebezpečný, Facebook sa pýta na...

Mozilla vo Firefoxe blokuje Adobe Flash: Je nebezpečný, Facebook sa pýta na ukončenie jeho používania

3

Adobe má poriadne veľký problém. Populárny Adobe Flash má totiž veľa vážnych bezpečnostných chýb, ktoré sa spoločnosti nepodarilo včas opraviť. Chytili sa ich hackeri a teraz sú kvôli tomu ohrozené milióny ľudí.

Fanúšikovia prehliadača Mozilla Firefox už pravdepodobne stihli zistiť, že flashové prvky na internetových stránkach vyhadzujú chybu. Firefox na problém upozorňuje hláškou. Rovnaký prístup vývojári z Mozilly odporúčajú aj konkurenčným prehliadačom.

Hackeri mali podľa informácií z BBC začať vo veľkom využívať chyby v Adobe Flash, ktoré firma napriek tomu, že o nich informovali médiá zatiaľ neopravila. Z troch závažných chýb firma opravila len jednu, pričom sa jednalo o chyby, ktoré vládam umožňovali špehovať jednotlivé osoby, resp. skupiny osôb.

Facebook, ako jedna z najväčších technologických firiem vyzval Adobe, aby to s Adobe Flash vzhľadom na počet vážnych bezpečnostných chýb skoncoval. Flash by mal nahradiť oveľa modernejší a bezpečnejší štandard HTML5.

Či sa nakoniec dočkáme smrti Flashu je zatiaľ otázne. Adobe ho neustále vylepšuje a snaží sa ho zaplátať rôznymi záplatami. Čo na osud Flashu hovoríte vy? Mal by Adobe ukončiť jeho podporu a prejsť na HTML5, alebo by ho mal aj naďalej držať pri živote?