Úvod Konkurencia Apple Až 92% z celého zisku zo smartfónov končí vo vrecku Apple

Až 92% z celého zisku zo smartfónov končí vo vrecku Apple

19

Zatiaľ čo Apple možno nemá najväčší podiel v predaných telefónoch (toto ocenenie patrí Samsungu), darí sa mu jedna veľmi dôležitá vec. Americká spoločnosť totiž ako magnet zachytáva drvivú väčšinu operačného profitu z celého priemyslu telefónov. Podľa Canaccord Genuity sa Apple počas prvého štvrťroku 2015 obohatil o 92% celého operačného profitu ôsmich najväčších výrobcov smartfónov na svete. Minulý rok to pritom bolo len 65%.

Na druhom mieste sa s 15% umiestnil Samsung. Samozrejme, keď si to spočítate, v žiadnom prípade vám nevyjde 100% a to je z toho dôvodu, že niektorí výrobcovia skončili v strate a niektorí presne na nule.

Mnohí výrobcovia sa aj napriek snahe prilákať čo najviac ľudí naďalej trápia. Medzi nimi je napríklad HTC, ktorý si zaknihoval stratu 256 miliónov, zatiaľ čo Microsoft zaznamenal síce jednorazovú, no 7,6 miliárd dolárovú stratu.

Apple sa aj napriek 20% podielu zariadení na trhu darí aj naďalej predávať iPhony za poriadne vysoké čiastky. Podľa Neila Mawstona, šéfa firmy Strategy Analytics, zaoberajúcej sa prieskumom trhu, je vo svete až 1000 výrobcov smartfónov. Niektorí, ako napríklad Xiaomi, sa snažia cenu zraziť čo najnižšie, pričom zarábajú na aplikáciách, príslušenstvu a ďalších produktoch.

Priemerná cena iPhonu bola na celosvetovom merítku približne 624 dolárov, čo je v porovnaní so 185 dolármi za priemerný Android smartfón poriadny rozdiel. Priemerná cena za iPhone sa koncom prvého fiškálneho štvrťroku končiaceho 28. marcom zdvihla o celých 60 dolárov na 659 dolárov, pričom predaje medziročne stúpli o 43%.