Úvod Novinky Aktuálne Výrobca unikátneho YotaPhone priznal, že smartfón obsahuje ‚dieru‘ pre tajné služby

Výrobca unikátneho YotaPhone priznal, že smartfón obsahuje ‚dieru‘ pre tajné služby

Dáta v YotaPhone nebudú v bezpečí, posvieti si na ne bývalé KGB.

8
YotaPhone

Niekde ide o prísne tajné informácie, no a niekde o tom zase nemajú problém hovoriť ani na verejnosti. Reč je o výrobcovi Android telefónu s dvomi displejmi, ktorý má ale ešte jednu veľmi špeciálnu funkcionalitu.

K dátam používateľa má totiž podľa slov šéfa spoločnosti Rostech prístup ruská Federálna bezpečnostná služba, pričom tá stále potrebuje k realizácii špehovania povolenie súdu. Pokiaľ by tento prístup tajným neumožnili, nemohli by smartfón na trhu predávať, nakoľko môže vraj byť zneužitý teroristami alebo inými kriminálnikmi, tvrdí Sergey Chemezov, hoci PR oddelenie jeho priznanie odmieta. Informoval tech web Phone Arena.

V prípade YotaPhone a jeho takzvaných ‚zadných vrátok‘ však nejde vôbec o nič nové, podobné praktiky sú zaužívané aj medzi inými TOP výrobcami či krajinami, avšak vo viacerých prípadoch bez oficiálneho priznania. Ako príklad možno uviesť USA, kde dokonca prebieha zber metadát používateľov bez vedomia príslušných súdov. Šedú sledovaciu mašinériu americkej NSA odhalil Edward Snowden ešte v roku 2013.

YotaPhone disponuje dvomi zobrazovacími jednotkami, pričom jednu – farebnú – nájdeme na prednej a druhú – s elektronickým atramentom – na zadnej strane konštrukcie. Takáto kombinácia zabezpečuje neporovnateľne lepšiu výdrž energie ako pri konvenčných Android smartfónoch s jedným displejom.