CEO WebSupportu, Michal Truban, vo svojom nedeľňajšom blogu vysvetlil, prečo sa jeho spoločnosť nebude zapájať do tendrov, resp. výberových konaní. „V poslednom čase nás viackrát oslovili, aby sme sa zúčastnili tendra, ktorý je vopred vyhraný,“ opisuje situáciu nahnevaný a hlavne sklamaný Truban.

Podľa jeho slov je všetko vopred dohodnuté. Vopred sa dohodne cena a všetko ostatné, o úspech sa postarajú „oni“ a nám by už len vyfaktúrovali províziu. „Kto by nechcel ľahko zarobiť? U nás je to naopak. Takéto pokusy nahlasujeme polícii. Vymeníme vidinu ľahkého zisku za hodiny plné stresu strávené vypovedaním. Nerobíme to preto, že by sme si tak strašne ctili zákon a tento štát, alebo žeby sme boli najmorálnejší pod Tatrami. Práve naopak,“ rozvinul myšlienku Truban.

„Nenapadlo im, že by s tým mal niekto problém“

Šéf WebSupportu najviac zaráža a šokuje to, do akých rozmerov to celé narástlo. V jednaniach už nikto nič neskrýva. Všetky ponuky mali byť od cudzích ľudí, ktorých nikto nepoznal. „Neboli to kamoši alebo dlhoroční obchodní partneri. A neboli to ani veľké ryby na vrchole reťazca. A neoslovovali nás šifrovanými správami. Prišli na regulérne obchodné stretnutie, napísali maily. Všetkým prišlo úplne normálne začat riešiť takýto deal a ani ich nenapadlo, že by s tým mal niekto problém,“ opisuje situáciu.

To však nie je všetko. Truban ukazuje prstom aj na IT firmy prepojené s vládou, ktoré zarábajú veľké peniaze práve takýmto skorumpovaným spôsobom. „Ľudia z IT vedia, ako si delia korisť a v akej kvalite dodávajú. Ako nás to stojí stovky!!! milónov eur a nič z toho. Je to verejným tajomstvom a je to tajomstvom takým veľkým, že to všetci akceptujú a nikto s tým nič nerobí, lebo nevidí žiadnu reálnu možnosť. A tak sa pridávajú aj tí najmenší (úradníci,firmy…) a opakujú sa po svojich veľkých vzoroch a delia si už aj posledné ohlodané kosti. Ako by to bola úplná samozrejmosť,“ dodal Truban.