Ešte v novembri 2014 sa uskutočnil prelomový úspech Európskej vesmírnej agentúry. Sonda Rosetta po približne desiatich rokoch konečne dorazila k vysnívanej kométe 67P Čurjumov-Gerasimenko. K jej povrchu sa vydal malý a odvážny lander, Philae, ktorý nemal jednoduchý život. Nepodarilo sa mu totiž pristátie a od povrchu kométy sa kvôli nefungujúcemu mechanizmu odrazil a nakoniec pristál na mieste, na ktoré nesvietilo slnko. Modulu neskôr došli batérie a vedci ho nakoniec uviedli do štádia hlbokej hibernácie.

Európska vesmírna agentúra však dnes, v nedeľu, informovala, že malý Philae opäť ožil a vedcom sa s ním podarilo naviazať kontakt ešte v sobotu o pol jedenástej večer.

„Philae sa má veľmi dobre: má operačnú teplotu – 35 °C a dostupných 24 Wattov. Lander je pripravený na operácie,“ informoval na blogu projektový manažér modulu, Stephan Ulamec.

Modulu sa podarilo nazbierať energiu vďaka tomu, že sa kométa priblížila ku slnku, vďaka čomu môže opäť fungovať. Vďaka dostatku energie sa vedcom môže podariť určit jeho presnú polohu, čo momentálne známe nie je. Okolo kométy stále obieha aj materská sonda, Rosetta.