Úvod Zaujímavosti Môžete fotografovať na ulici? Nie, snaží sa pretlačiť europarlament

Môžete fotografovať na ulici? Nie, snaží sa pretlačiť europarlament

Odfotíš, zaplatíš.

30
Foto: Welcome to Bratislava

Z europarlamentu v poslednej dobe vychádzajú samé zaujímavé návrhy. Ich najnovší návrh sa týka slobodného fotografovania na verejnosti. Na zasadnutí EP pre právne záležitosti bol totiž prijatý návrh správy k autorskému právu, ktorý na celoeurópskej úrovni požaduje zrušenie tzv. slobodnej panorámy, informuje server e15.cz. Čo to pre nás znamená? Hrozí, že tursti, ako aj amatérski fotografovia, ktorí si vyfotia napríklad nejakú sochu a fotografiu potom zverejnia napríklad na sociálnych sieťach, môžu byť zažalovaní.

Sloboda panorámy je princíp, že všetko, čo je permanentne vystavené na verejnom prostredí, môžete vyfotogravoať, zverejniť a šíriť. Vzhľadom na rozšírenie sociálnych sietí však nie je veľakrát jednoduché rozoznať, na aké účely dané fotografie používate. Ak fotografiu nahráte na Facebook, automaticky mu dávate súhlas s tým, že ju môže použiť na svoje komerčné účely. A ak by bol na fotografii objekt, poprípade budova, ktorú si jej majiteľ nepraje fotografovať, mohlo by vás jej zverejnenie vyjsť poriadne draho.

Týka sa to aj Wikipedie či blogov

Takýchto prístup sa netýka len Facebooku, ale aj Wikipedie, kam môžete pod Creative Commons nahrať svoje zábery či dokonca aj blogov na internete. „Ak máte na internete blog podporovaný nejakou reklamou, tak tam zverejňovaná fotografia môže byť už považovaná za komerčné zdieľanie,“ vysvetľuje pražský zastupiteľ za českých Pirátov, Adam Zábranský.

Toto chcú pretlačiť europoslanci

„(Legislatívny výbor) zastáva stanovisko, že komerčné používanie fotografií, videozáznamov či ďalších vyobrazených diel, ktoré sú trvale umiestnené na fyzických verejných miestach, musia byť vždy viazané na predchádzajúci súhlas autorov alebo iných splnomocnených osôob.“

Ak by sa daný návrh, s ktorým vyrukovali europoslanci podarilo pretlačiť, hrozilo by, že by z Wikipedie zmizli desaťtisíce fotografií, čo by bola obrovská škoda. Mnohí z nás tam hľadajú informácie o nových miestach či pamiatkach.