Úvod Zaujímavosti Vesmírny internet bude realitou: K digitálnej diaľnici nás pripoja cez družice, projekt...

Vesmírny internet bude realitou: K digitálnej diaľnici nás pripoja cez družice, projekt začína v roku 2017

Nie len SpaceX, ale aj One Web nás chce všetkých pripojiť priamo z vesmíru.

0
Astra 3B končí
Ilustr. obr.

Pamätáte si ešte, ako sme vás pred niekoľkými mesiacmi informovali o plánoch spoločnosti SpaceX vytvoriť vesmírny internet? Sieť družíc na nízkej obežnej dráhe bude v budúcnosti pripájať miliardy zariadení do najväčšej komunikačnej siete. Miliardár Elon Musk však nie je jediný človek s touto ambicióznou víziou.

Podobné plány má aj spoločnosť One Web. Tá sa práve dohodla s Ruskou federáciou a vesmírnou agentúrou Roskosmos na vynesení 672 družíc. Vesmírna flotila sa nakoniec usadí na polárnej obežnej dráhe a zabezpečí tak rýchle pripojenie kdekoľvek na Zemi.

Jeden Satelit bude vážiť približne 150 kg. One Web už má dokonca aj licencie na potrebné frekvenčné pásma. Jediné, čo jej treba, je teda reálny hardvér. Štartovať sa začne v roku 2017 a celý projekt by sa mal úspešne dokončiť o dva roky na to. Rátajme však aj s menším meškaním, predsa len, tak komplexný plán určite narazí na niekoľko problémov (vybuchnuté rakety a podobne).

Celú flotilu družíc vyrobí francúzska spoločnosť Airbus. Štartovať sa bude z ruských kozmodrómov Bajkonur a Vostočnyj a z európskeho Kourou. Memorandum o porozumení bolo podpísané 15. júna v Paríži.

Momentálne sú teda na poli ‚vesmírneho internetu‘ dvaja veľkí hráči. One Web a SpaceX. Bude zaujímavé sledovať, ako sa popasujú s náročnou úlohou – pripojiť k internetu celý svet.

O niečo podobné sa snaží aj Google či Facebook. Motivácia je jednoznačná, viac pripojení znamená viac peňazí z reklám.