Ak si tento článok čítate na svojom telefóne, práve v rukách držíte mierne rádioaktívne zariadenie, ktoré emituje elektromagnetické vlny vo vysokej frekvencii, teda formu radiácie. Ak ste muži, vo svojich boxerkách alebo slipoch nosíte veľmi dôležité náradíčko, ktoré sa časom môže nenávratne poškodiť.

Vedci z University of Exeter zistili, že takáto elektromagnetická aktivita môže negatívne vplývať na plodnosť mužov. Muži, ktorí vo svojich vreckách nosili telefóny, mali menej aktívne a mobilné spermie, než muži, ktorí telefóny vo vrecku nohavíc nenosili. Čo je ešte horšie, žiarenie z mobilov, ktoré je síce neionizujúce a v porovnaní s röntgenovým žiarením takmer neškodné, je podľa IARC (International Agency for Research on Cancer) považované za karcinogénne. Pred rýchlym zasunutím svojho smartfónu do vrecka to teda majte na pamäti.

boxerky3

Ak nosíte telefón vo vrecku svojich nohavíc, v žiadnom prípade nie ste jediní. Podľa WHO (World Health Organisation), ho takto v nohaviciach počas roku 2014 nosilo 6,9 miliárd ľudí. Štatisticky, približne polovica z nich boli muži. Klenoty miliárd mužov sú tak vystavené slabému žiareniu. Štyria z nich sa však rozhodli konať. Vytvorili totiž spodné prádlo, ktoré si s nepríjemným žiarením hravo poradí.

Štvorica priateľov s riešením proti radiácii
Štvorica priateľov s riešením proti radiácii

Štyria priatelia, Daniel Herter, Berno Delius, Peer-Boy Matthiesen a Nick Piepenburg boli ešte v roku 2006 študentami na obchodnej škole v Mníchove. Takmer všetci už používali telefóny a éra smartfónov bola na spadnutie. Dosť ich však trápili prípadné vedľajšie účinky a tak sa rozhodli, že to preveria.

Prišli so zaujímavým riešením. Na trhu objavili látku, ktorá už v sebe mala čiastočky striebra. „Táto látka už bola na trhu, využívala sa pre ľudí so špecifickou alergiou pokožky. My sme jej ešte zvýšili obsah striebra,“ vysvetľuje Piepenburg. Celých 20% materiálu teraz pozostáva zo striebra, ďalších 60% tvorí polyester. Zvyšok pripadol na polyamid. Táto zázračná kombinácia takmer úplne odrazí žiarenie z telefónov, zatiaľ čo boxerky aj naďalej ostávajú pohodlné, mäkké a dajú sa jednoducho oprať. „Látka v našich boxerkách odrazí 98 percent radiácie z mobilného telefónu,“ chváli sa Delius. „Testovali sme to a nakoniec aj certifikovali na University of German Armed Forces,“ teda univerzite nemeckých ozbrojených síl.

Antiradiačná ochrana nebude lacná

Kvarteto inovátorov si svoju novinku patentovalo a spoločne založilo novú spoločnosť s názvom Kronjuwelen – kráľovské klenoty. Aby vyzbierali dostatok peňazí na spustenie prvotnej výroby, spustili kampaň na startovači Kickstarter.

Čo ženy? Nie sú taktiež vystavené žiareniu z telefónov? Samozrejme, žiarenie vplýva aj na ženy a práve preto sa štvorica rozhodla zamerať aj na nežnejšie pohlavie. Piepenburg a Delius však priznali, že hrozba je pri ženách o niečo iná, než v prípade mužov a navrhnutie riešenia o niečo náročnejšie.

A cena? Kronjuwelen nie je lacná záležitosť. Jedny boxerky vás vyjdu na 30 až 35 eur, čo je približne dvakrát toľko, než boxerky od Calvin Klein. Blahobyt kráľovských klenotov však za to stojí, no nie?