Šéf spoločnosti Kaspersky Lab vyjadril obavy nad zraniteľnosťou dvoch najpopulárnejších operačných systémov pre mobilné zariadenia. Android spolu s iOS tak môžu byť terčom vysoko sofistikovaných útokov kyber-kriminálnikov. Pokiaľ sa to však stane majiteľom iPhone, momentálne niekde nenájdu anti-vírus od tretích strán, ktorý by ich vedel pri možnej katastrofe zachrániť.

Informácie pochádzajú ešte z čerstvého rozhovoru, kde ho redakcia itwire.com vyspovedala do najmenšieho detailu. Všetko sa točilo predovšetkým okolo bezpečnosti v digitálnom svete.

Najnebezpečnejšia situácia môže nastať s iPhone. Je to ale menej pravdepodobné, pretože je veľmi zložité vytvoriť malvér pre iPhone, nakoľko k operačnému systému nemajú prístup externí vývojári. Avšak, každý systém má zraniteľné miesto. Pokiaľ sa to teda stane – v najhoršom scenári, keď sa infikujú milióny zariadení – neexistuje žiadny anti-vírus, pretože anti-vírusové spoločnosti nemajú práva na vývoj skutočnej ‚end-point‘ bezpečnosti pre Apple,prezradil Eugene Kaspersky pre web ITWire.

Jeden veľký prípad, kedy postihol používateľov operačného systému iOS nebezpečný malvér, pochádza z Číny. Spôsobili si to ale svojou nezodpovednosťou, pretože sťahovali aplikácie z neoficiálneho obchodu pre OS X od tretej strany. Stačilo pritom iba pripojiť iPhone bez jailbreaku k už nakazenému počítaču prostredníctvom kábla a tzv. Wirelurker automaticky napadol aj iOS smartfón.