AK-103 (zdroj: RIA Novosti / Vladimir Astapkovich)

Do vznikajúceho internetu druhej generácie – inými slovami internet vecí – čoskoro pribudnú už aj inteligentné zbrane. Útočné pušky od legendárneho výrobcu Kalashnikov sa budú dať vybaviť špeciálnym modulom, ktorý obohatí ich funkcionalitu a vďaka tomu nadobudnú nie len bezdrôtový prístup k digitálnej diaľnici.

Doplnok pre ‚ákačka‘ z podujatia Army-2015 neďaleko Moskvy zároveň umožní používateľom napríklad monitorovať prebiehajúci tréning a zbierať užitočné informácie priamo z terénu. Nadobudnuté dáta tak poslúžia na zlepšovanie bojovej taktiky alebo nedostatkov v bojových schopnostiach jednotlivca.

Informoval spravodajský web RT.

Pušky Kalashnikov získajú novú funkcionalitu vďaka integrácii špeciálnych senzorov do rúčky zbrane, ktoré fungujú prostredníctvom technológie internetu vecí,“ prezradila spoločnosť StarNet Alliance v tlačovej správe, pričom tá má na náročnom vývoji modernej novinky veľký podiel, aj spolu s Red Heat.

Podľa našich odhadov, dnes tu je zhruba 150 miliónov pušiek AK-47. Sme zaviazaní, že výsledok nášho vývoja bude predávaný na ruskom trhu, ale aj v iných krajinách.

Online modul taktiež dokáže spolupracovať so systémami ako GPS alebo ruský GLONASS. Jeho cena bude okolo 465 amerických dolárov.