Jeremy Cook - foto: Londonská polícia

18-ročný Jeremy Cook si zabudol cez víkend svoj smartfón v taxíku v kanadskom meste London v Ontáriu, pričom sa rozhodol použiť technológiu na lokalizovanie smartfónu.

Takáto technológia je súčasťou všetkých moderných inteligentných telefónov a pre Android je známa ako Device Manager.

Vďaka aplikácii tak môžete napríklad ukradnutý smartfón vymazať na diaľku aby nedošlo k zneužitiu vašich osobných údajov alebo môžete lokalizovať jeho polohu.

Práve lokalizácia polohy zmiznutého smartfónu sa stala mladíkovi osudnou.

Príklad lokalizačného softvéru pre Android smartfóny
Príklad lokalizačného softvéru pre Android smartfóny

Jeremy Cook sa rozhodol navštíviť adresu, ktorú mu prezradil práve lokalizačný softvér, a na ktorej by sa mal nachádzaj jeho smartfón, na tejto adrese ho však privítali traja muži sediaci v aute.

Tesne pred odchodom vozidla sa Cook chcel dostať k vodičovi tým spôsobom, že mu otvorí dvere na vozidle, vtedy však zazneli výstrely.

Automobil neskôr našla polícia opustený a páchatelia ešte stihli nabúrať plot a telegrafný stĺp.

Identita troch mužov, ktorí majú na svedomí smrť mladíka je zatiaľ, žiaľ neznáma. Jedná sa vôbec o prvý takýto druh trestného činu v Kanade.

Ken Steeves, policajný dôstojník z danej oblasti varuje ľudí, aby pri pátraní po svojom stratenom alebo ukradnutom smartfóne kontaktovali radšej políciu, ak sa situácia javí ako riziková.

Aplikácia sama o sebe je rozhodne skvelý nástroj a nikoho by nenapadlo, že jej použitie môže skončiť tragicky. Preto, ak máte podozrenie, že by mohlo dôjsť k násiliu, radšej kontaktujte políciu. – Ken Steeves

Steeves ďalej podotýka, že aplikácia pochopiteľne nemôže za smrť mladého človeka. Došlo k zlyhaniu jednotlivca, ktorý bol zrovna vyzbrojený strelnou zbraňou a takýto prípad je veľmi zriedkavý.

Aj keď sú zločiny tohto druhu veľmi vzácne, v minulosti sa už objavili. V roku 2012 obvinili muža v Severnej Karolíne z vraždy priateľa svojej exmanželky po tom, čo ho sledoval prostredníctvom GPS a v Londýne istý muž zabil zlodeja smartfónu svojho syna, po tom, čo ho vystopoval taktiež lokalizačnou technológiou.

Ak aj vy budete pátrať po svojom stratenom alebo odcudzenom smartfóne, buďte opatrní a radšej kontaktujte príslušné policajné orgány.