Úvod Zaujímavosti Hacker sa počas letu nabúral do systému lietadla – mohol dokonca kontrolovať...

Hacker sa počas letu nabúral do systému lietadla – mohol dokonca kontrolovať ťah motorov!

Zdá sa, že zabezpečenie lietadiel ešte stále nie je ideálne.

25

Zatiaľ čo my sa dohadujeme, či môže zapnutý telefón ovplyvniť let, bezpečnostný výskumník Chris Roberts sa pomocou notebooku a špeciálneho káblu nabúral do systému lietadla a podľa vlastných slov získal okrem iného kontrolu nad ťahom motorov.

Po tom, čo na sociálnej sieti vtipkoval o distribúcii kyslíku v lietadle, mu bol zhabaný notebook a Chris si pravdepodobne tak skoro nezalieta. Všetko sa prevalilo po tom, čo 15. apríla svojim sledovateľom na Twitteri prezradil svoje tajomstvo.

Podľa dokumentácie Roberts FBI prezradil, že mal počas letu nad lietadlom kontrolu. V minulosti dokonca zvýšil ťah jedného motora, kvôli čomu celý stroj chvíľu letel nakrivo. Dokopy sa o hackovanie pokúsil 15-20 krát počas rokov 2011 – 2014.

V tomto období podľa vlastných slov využil bezpečnostné chyby v systéme a pomocou upraveného ethernet káblu a notebooku sa pripojil do zábavného systému lietadla. Potom sa mu podarilo prepnúť jeden z motorov do „CLB“ (Climb Command – povel na stúpanie), čo viedlo k pohybom celého stroja zo strany na stranu.

Okamžite teda boli preverené sedadlá, v ktorých Chris cestoval a ukázalo sa, že nimi naozaj bolo manipulované.

Na druhej strane, výskumník z One World Labs o celej veci pochybuje. Podľa neho sa po odpočúvaní zistilo, že celý hack motora lietadla bol iba simulácia. Roberts sa však na Twitteri hádal, že väčšina jeho výrokov bola vytiahnutá z kontextu.

Tak ako tak, je možné, že lietadlá majú vážnu bezpečnostnú chybu, ktorá môže byť zneužitá. Dúfajme, že sa celý prípad čo najrýchlejšie vyrieši a problémy odstránia. Inak celý prípad dopadne veľmi zle.