Android smartfóny ponúkajú niekoľko spôsobov ako si medzi sebou môžu vymieňať informácie, respektíve položky či súbory, málo z nich sa však hodí na rýchly a spoľahlivý presun objemných súborov ako sú napríklad video sekvencie, fotogalérie či iné veľké dáta.

Bluetooth technológia je obmedzená rýchlosťou a vzdialenosťou zariadení, NFC technológia sa hodí skôr na okamžité zdieľanie dotykom odkazov, dokumentov, linkov a podobne, zdieľanie súborov napríklad cez e-mail je obmedzené objemom schránky a s dátovým nepohodlím, hlavne rýchlosťou pripojenia, to je podobné aj pri využívaní zdieľania prostredníctvom cloud služieb.

Do hry tak prichádza relatívne nový štandard a to WiFi Direct.

Tento štandard je súčasťou vašeho smartfónu alebo tabletu pokiaľ teda nevlastníte výrazne staršie zariadenie, napríklad z pred troch rokov a podobne, kde tento štandard ešte nemusel byť použitý.

Tento štandard umožňuje dvom zariadeniam vrátane počítačov prenášať veľké súbory vysokou rýchlosťou vďaka prístupovému WiFi bodu, ktorý si medzi sebou vytvoria.

Asi najjednoduchší spôsob ako takýto prenos sprevádzkovať je prostredníctvom aplikácie Superbeam, ktorá navyše nedávno prešla aktualizáciou, ktorá vylepšila vzhľad ako aj funkcie a spoľahlivosť.

Prvým krokom teda bude, že zamierite do obchodu Google Play Store a stiahnete si aplikáciu Superbeam.

[googleplay url=“https://play.google.com/store/apps/details?id=com.majedev.superbeam“]

Po inštalácii sa stretnete s nasledujúcou obrazovkou, na ktorej si vyberiete typ súboru, ktorý chcete zdieľať.

V tomto prípade sa jedná o hudbu a jedinou podmienkou je, aby boli obe zariadenia pripojené v jednej WiFi sieti.

Step-2

Ak je aj na druhom zariadení nainštalovaná aplikácia Supperbeam, potom stačí pohodlne oskenovať QR kód a prenos okamžite začne, a ak nie, stačí do prehliadača vložiť IP adresu z položky „ostatné zariadenia“ pre okamžitý prístup k súboru, pričom bude táto možnosť fungovať aj pri prenose napríklad do vašeho počítača, pokiaľ je taktiež pripojený na rovnakú WiFi sieť.

Step-3

Pred vami sa následne zobrazí takáto obrazovka odkiaľ môžete váš súbor prevziať a dielo je dokonané.

Step-4

Odteraz by mal byť prenos veľkých súborov len otázkou krátkej chvíle.