Prototyp hliníkovej batérie

Skupinka profesorov a študentov z americkej univerzity Stanford vyhotovila prototyp špičkového mobilného zdroja energie. Ten raz podľa všetkého nájdeme v našich smartfónoch či iných spotrebiteľských zariadeniach.

Technologická novinka prináša oproti súčasným lithium-ion batériám hneď niekoľko výrazných výhod.

Vyvinuli sme dobíjaciu hliníkovú batériu, ktorá raz môže nahradiť existujúce skladovacie zariadenia, ako napríklad alkalické batérie, ktoré občas zhoria,“ uviedol Hongjie Dai, profesor chémie.

Prototyp pozostáva z hliníkovej anódy, grafitovej katódy a polymérového púzdra s kvapalným elektrolytom. Taktiež mu nerobí problém prispôsobiť tvar okolitým podmienkam.

Elektrolyt je v podstate sol, ktorá nadobúda pri izbovej teplote kvapalné skupenstvo, takže je veľmi bezpečný,“ tvrdí Ming Song, jeden zo študentov Stanfordu.

Medzi veľké výhody taktiež patrí oveľa väčší počet nabíjacích cyklov, pričom oproti tradičnej lithium-ion baterii ide až o takmer 8-násobok. Po ich prekročení zväčša stráca zdroj energie časť garantovanej kapacity, vďaka čomu udrží spotrebič pri živote na jedno nabitie o niečo kratšie.

Čo sa týka bezpečnosti, pri fyzickom poškodení dokáže hliníková batéria ešte nejakú chvíľu fungovať a to navyše bez akéhokoľvek ohrozenia používateľa.

Problémom však stále ostáva malá produkcia elektrického napätia či samotná kapacita. Tím výskumníkov ale prezradil, že na zaostávajúcich vlastnostiach už usilovne pracuje.

Naša batéria má všetko, o čom snívate: lacné elektródy, dobrú bezpečnosť, vysoko-rýchlostne nabíjanie, flexibilitu a dlhú životnosť.“