Keď mal byť na trh uvedený Snapdragon 810, dosť sa špekulovalo o tom, či sa skutočne prehrieva alebo nie. LG tvrdil, že s ním nemá žiaden problém a že sa zahrieva ešte menej, než Snapdragon 801. Samsung naopak tvrdil pravý opak. Neskôr sa objavil test, ktorý porovnával teplotu čipsetov pri hre Asphalt 8. V ňom sa zistilo, že Snapdragon 810 sa skutočne zahrieva menej, než obľúbený Snapdragon 801.

Pár týždňov na to sa obavy z prehrievania Snapdragon 810 opäť vrátili. Mohol za to HTC One M9, ktorý sa pri benchmarku zahrial na pálivých 55 stuňov Celzia, zatiaľ čo One M8 a Galaxy Note 4 sa zahriali len na 38, resp. 37 stupňov Celzia. V tomto teste používal Snapdragon 810 jedine One M9. Taiwanský výrobca pohotovo zareagoval a pre One M9 pripravil opravnú aktualizáciu, ktorá celkovú maximálnu teplotu znížila na 40 stupňov Celzia.

Qualcomm zorganizoval vlastný test

Qualcomm sa rozhodol, že celú záležitosť zoberie na svoju zodpovednosť a začal s testovaním. Test spočíval v testovaní troch zariadení so Snapdragon 801, 810 a 815. Zariadenia nemali anténu pre prijímanie hovorov, disponovali 5-palcovými displejmi s rozlíšením 1 920 x 1 080 a 3 GB operačnej pamäte RAM. Dbajte aj na to, že po pridaní antén pre hovory sa telefóny v reálnom svete zahrejú o niečo viac, než na čo poukázali výsledky nižšie.

Výsledky

Spoločnosť na všetkých troch zariadeniach spustila rovnakú hru – Asphalt 8 – no narozdiel od predchádzajúceho testu, kde použili stredné nastavenie grafiky, sa Qualcomm rozhodol pre tú najvyššiu možnú kvalitu. Z testov vyšiel ako víťaz Snapdragon 815, ktorý sa zahrial na 38 stupňov Celzia. Na druhom mieste skončil Snapdragon 801 s teplotou 42 stupňov Celzia a na poslednom mieste Snapdragon 810, u ktorého namerali teplotu 44 stupňov Celzia.

Interné testy Qualcommu preukázali, že ich vynovený čipset už nebude trpieť podobnými problémami ako Snapdragon 810. Prílišné zahrievanie môže okrem iného viesť k zníženiu nie len výdrže ale aj životnosti batérie, ako aj celého zariadenia. Momentálne nie je známe, kedy by sa Snapdragon 815 mohol objaviť v prvých zariadeniach. Predpokladá sa, že sa tak stane ešte tento rok.