Analytik Mark Li publikoval niekoľko zaujímavých predpovedí, ktoré sa týkajú Samsungu a jeho biznisu s polovodičmi. Juhokórejský výrobca sa v poslednej dobe rozhodne nenudí. Vlastní totiž továreň, v ktorej vyrába mobilné čipsety 14 nm výrobným procesom. To momentálne nevie nikto na svete (okrem Intelu a jeho desktopových procesorov).

Samsung mal tento rok vyrobiť (14 nm) čipsety A9 pre Apple, zatiaľ čo TSMC by sa postaral o (16 nm) kremík pre iPady a low-end iPhone (nech už to znamená čokoľvek). Samsung však mal s výrobou čipsetov 14 nm procesom nejaké problémy. Momentálne nevieme, či to boli ťažkosti s A9 od Apple alebo s ich vlastným Exynos 7420. Pravdepodobne však išlo o A9. Apple preto v rámci diverzifikácie rizika 40% objednávky presunul taiwanskému výrobcovi TSMC. Ten túto časť čipsetov Apple A9 vyrobí vlastným 16 nm výrobným procesom.

To pre Samsung nie je dobrá správa. Strata kšeftu vždy zabolí, no čítajte ďalej a zistíte, že nakoniec aj tak má dôvod na oslavu.

Nový zákazník vykryje stratu Apple

Kórejčania síce možno stratili veľa peňazí, pretože Apple presunul časť výroby na TSMC, no vynahradí im to Qualcomm. Ten si totiž všimol, že Exynos 7420 vyrobený 14 nm procesorom poriadne predbehol ich Snapdragon 810. Je výkonnejší, menší, spotrebuje menej energie na fungovanie a navyše sa neprehrieva. Qualcomm sa rozhodol reagovať veľmi nečakane.

Podľa analytika Marka Li, kráľ mobilných procesorov plánuje čo najskôr prejsť na 16-14 nm výrobný proces, s čím by mohol mať TSMC problém. Samsung vraj vyrobí väčšinu 14 nm procesorov Snapdragon v druhej polovici 2015 a začiatkom 2016. TSMC tak na jednej strane ukradol časť kšeftu s Apple, no prišiel o niekoľko zmlúv na 20 nm procesory od Qualcommu. Tie tvoria až 50% jeho ziskov.

Tieto informácie však berte s rezervou. Zatiaľ totiž nie sú potvrdené a sčasti ide o predpovede analytikov.