Dnes má väčšina fotoaparátov v smartfónoch aj zabudovanú možnosť zhotoviť širokoúhle fotografie, tzv. panorámy. Jedná sa vlastne o niekoľko snímkov spojených dokopy a takéto zábery sú veľmi obľúbené napríklad pri prírodných scenériach.

Zhotoviť kvalitnú a peknú panorámu však nie je až také jednoduché.

Aby bol výsledok čo najlepší, pozrite si nasledujúcich pár tipov a uvidíte sami, že to funguje.

 

Držte smartfón zvislo

Aj vy po zapnutí režimu „panoráma“ okamžite uchopíte smartfón vodorovne? Chyba. V horizontálnej polohe sa točia videá, no panorámu foťte výhradne so smartfónom v zvislej polohe.

iphone-panorama-500x316

Vaša panoráma nebude len úzky pásik fotiek a dostane tak dostatočnú hĺbku a kvalitu.

 

Otáčanie

Keďže je panoráma širokoúhly záber, budete sa musieť so smartfónom otáčať. Otáčajte však smartfónom akoby okolo jedného bodu a nie celým vlastným telom.

Screenshot_NormalAppImage(10)

Výsledok najlepšie uvidíte na panoramatických snímkach z tesnejších priestorov ako sú ulice rôzne podujatia a pod., pri fotografovaní nejakej rozsiahlej prírody to až tak podstatné nie je.

 

Vyváženie

Snažte sa pri zhotovovaní panorámy držať jednotnú úroveň. Nestúpajte ani neklesajte so smartfónom. Inak bude výsledná panoráma o ničom a trasenie rúk jej taktiež na kvalite zrovna nepridá.

bcn-pano

Aplikácie fotoaparátov však poskytujú pri panoráme šikovného ukazovateľa, vďaka ktorému sa dá úroveň vcelku jednoducho udržať.

 

Aplikácie

Základný režim panorámy v smartfóne nemusí stačiť. Zamierte do obchodu Google Play a napíšte do vyhľadávača „panoráma“.

androidportal(054)

Objaví sa pred vami množstvo aplikácií, ktoré slúžia práve na zhotovenie panorám a často poskytujú funkcionalitu navyše.

Vy už len musíte skúšať a zistiť, ktorá je tá pravá pre vás.

 

Zdieľanie

Ak ste na svoju panorámu patrične hrdí, zdieľajte ju. Vyhnite sa však Instagramu, kde jednoducho do rozmeru 1:1 širokoúhly snímok nenatlačíte.

Facebook má zase vo zvyku optimalizovať veľkosť pridávanej fotografie, čím sa môže znížiť kvalita.

androidportal(053)

Google+, či Flickr sú najideálnejšie sociálne siete pre zdieľanie panorám, bohate však bude stačiť, ak ich prezdieľate s rodinou a priateľmi súkromne, napr. cez messenger a pod.