Úvod Zaujímavosti Japonskí vedci preniesli elektrickú energiu cez 55 metrov, nepoužili pritom žiadne káble

Japonskí vedci preniesli elektrickú energiu cez 55 metrov, nepoužili pritom žiadne káble

17
Ilustračný obrázok (Zdroj: wikimedia.org)

To, na čom fyzik srbského pôvodu – Tesla – pracoval pred viac ako 100 rokmi, teraz zrealizovali v jednoduchšej verzii vedci z Japonska. Bezdrôtový prenos elektriny by mohol umožniť zásobovanie Zeme energiou z nevyčerpateľných zdrojov vesmíru.

Vedcom sa tak podarilo preniesť do prijímača až 1.8 kW a to na vzdialenosť 55 metrov s takmer dokonalou presnosťou. Také množstvo by umožnilo elektrickej kanvici zrealizovať  to, na čo bola vyrobená.

O celej záležitosti informoval odborný web phys.org.

Toto bolo prvý krát, kedy sa niekomu podarilo zrealizovať odoslanie veľkého výstupu približne o veľkosti dvoch kilowattov elektrickej energie cez mikrovlny priamo do malého cieľa, za použitia zariadenia na riadenie presnosti,“ prezradil hovorca japonskej výskumnej agentúry JAXA.

Aj keď pokorená vzdialenosť nie je zatiaľ priveľká, počas blízkej budúcnosti môže tento počet metrov, alebo dokonca kilometrov, neporovnateľne narásť. Jedného dňa by sme sa preto mohli dočkať špeciálnych solárnych satelitov, ktoré dokážu z výšky 36,000 kilometrov nad našou planétou prenášať energiu priamo do našich elektrických spotrebičov. Pri ich činnosti využijú solárne panely, slnečné svetlo a antény.

Také niečo však môže potrvať celé dekády, dokiaľ dosiahneme praktickú aplikáciu technológie – možno v roku 2040 alebo neskôr,“ dodal skepticky hovorca agentúry.