Úvod Výrobcovia Google Z Google bude virtuálny mobilný operátor. Dočkáme sa revolúcie?

Z Google bude virtuálny mobilný operátor. Dočkáme sa revolúcie?

2
Google (zdroj: pixabay.com)

Internetový gigant plánuje spustiť testovaciu prevádzku vlastnej mobilnej siete. Začiatok je predbežne stanovený na koniec roka 2015. Novou službou nechce však ohroziť tradičných operátorov a ich súčasný biznis.

Informoval web cnet.com.

Dohady o týchto plánoch Google potvrdil sám Sundari Pichai, šéf divízie Chrome a Android, na podujatí MWC 2015 v Barcelone, kde čelil množstvu naozaj zaujímavých otázok. Na mieste zároveň poodhalil aj novú platobnú platformu Android Pay.

S infraštruktúrou mu majú pomáhať viacerí americkí operátori. S niektorými je momentálne v kontakte a údajne prebiehajú už aj dôležité rokovania.

Neštandardnú stratégiu Google ako virtuálneho mobilného operátora možno prirovnať k obchodnému modelu značke Nexus, ktorý realizoval a ešte aj realizuje v spolupráci s viacerými poprednými výrobcami smartfónov (LG, Motorola, Samsung a i.). Jeho nová mobilná sieť by tak mohla dopĺňať služby iných operátorov, čím v konečnom dôsledku zlepší aj rozšíri súčasné používateľské skúsenosti.

Pichai nevidí Nexus ako konkurenciu pre obchodných partnerov — považuje to skôr za príležitosť pre Google prinášať hardvérové a softvérové inovácie prostredníctvom obmedzeného uvoľnenia. Bezdrôtovú službu si predstavuje v rovnakom smere,“ uvádza populárny tech web CNET.

Podľa nedávnych špekulácií pripravuje Google niečo, čo by vedelo rozšíriť pokrytie mobilných sietí kvalitným signálom cez automatické pripájanie k okolitým Wi-Fi sieťam. Ak by teda niekto stratil signál s infraštruktúrou mobilného operátora, takéto bezdrôtové pripojenie k internetu môže byť využité ako dočasná záchrana.

Viac detailných informácií sa dozvieme v nadchádzajúcich mesiacoch.