Čítali ste knihu Cesta do stredu Zeme od Julesa Verneho? Nie? Je celkom možné, že ste aspoň videli film. Ak sa však chcete dozvedieť, ako by to vyzeralo v skutočnosti, pozrite si túto stránku. Zistíte na nej, čo sa kde dá nájsť a aký tlak by ste pociťovali pod zemou.

Najhlbšia diera, ktorú vyhĺbil človek, je diamantová baňa na polostrove Kola. Práce na nej začali v roku 1970 a skončili sa v roku 1989 kvôli vysokým teplotám v hĺbke 12 262 metrov. Dávnejšie sa a internete objavilo aj video, na ktorom je vraj mikrofónom zachytený zvuk z tejto hĺbky. Počuť na ňom ľudské hlasy. Rusi vraj navŕtali klenbu pekla. Ide, samozrejme, o podarený výmysel. Video nájdete tu.

Najhlbšie sa človek dostal do Mariánskej priekopy. Tá je hlboká 10 924 metrov. Na jej dno sa prvýkrát v roku 1960 ponorili Don Walsch a Jacques Piccard v batiskafe Námorníctva Spojených štátov. Guľatá kabína so stenami hrubými 13 cm ich chránila pred tlakom 108,6 MPa (na povrchu Zeme je tlak 0,1 MPa). Na dne Mariánskej priekopy našli obrovské 20 cm jednobunkové organizmy, ktoré tam navzdory vysokému tlaku bez problémov prežívali. Nazývajú sa xenophyofóry.

Na tejto stránke však môžete s obrovským vrtákom zájsť ešte hlbšie a dostať sa až do stredu Zeme. na čo teda čakáte? Kliknite na tento odkaz a cestujte.

[poll id=“366″]