Úvod Novinky Aktuálne Samsung predstavil novú eMMC 5.1 pamäť: Je rýchla ako SSD a možno...

Samsung predstavil novú eMMC 5.1 pamäť: Je rýchla ako SSD a možno ju dostane Galaxy S6

5

Stále sa hovorí o množstve RAM a o výkone procesorov v smartfónoch, no čo flash pamäť? Nie všetci výrobcovia používajú najkvalitnejšie dostupné pamäťové moduly. Samsung však v tomto odvetví ide príkladom. Nedávno totiž predstavil prvý eMMC 5.1 čip, ktorý by sme o niekoľko týždňov mohli uvidieť v Samsung Galaxy S6.

Podľa Samsungu sú jeho nové flash moduly porovnateľné so staršími SSD diskmi. Pochváliť sa môžu rýchlosťou 250 MB/s pre čítanie a 125 MB/s pre zapisovanie dát. Výrobca tiež garantuje až 11 000 – 13 000 IOPS (operácií za sekundu). V porovnaní s klasickými micro SD kartami sú až 7, resp. 26 krát rýchlejšie. Nové čipy tiež majú ako prvé na trhu umožniť radenie príkazov a ich plnenie naraz, čo pomôže pri multitaskingu.

Nakoniec ešte niekoľko slov k výrobe. Túto technológiu budeme môcť na trhu vidieť už o niekoľko týždňov alebo mesiacov. Samsung vyhlásil, že sa pripravuje na rozosielanie čipov rôznym výrobcom smartfónov. Podľa všetkého tiež novú super-rýchlu flash pamäť uvidíme v očakávanej vlajkovej lodi Galaxy S6, ktorá bude predstavená začiatkom marca na MWC 2015 v Barcelone.

Samsung tak opäť raz ukazuje, že čo sa týka technológií pre uchovávanie dát, je ďaleko popredu.