Úvod Výrobcovia Lenovo Lenovo.com napadli hackeri, pravdepodobne za tým stojí Lizard Squad

Lenovo.com napadli hackeri, pravdepodobne za tým stojí Lizard Squad

1

Doména Lenovo.com sa stala obeťou hackerov. Počas písania článku (o 22:30) sa nám po načítaní webu spustí slideshow fotografií s pesničkou „Breaking Fee“ z High School Musical. Problémy začali krátko po 22:00 a o 22:40 sa už javia známky nápravy zo strany Lenova. Web sa však stále nezobrazuje správne, je na ňom vidieť len prvky z HTML, ktoré nie sú nadizajnované.

V zdrojovom kóde sa objavila hláška „nová a zmenená webstránka Lenova, feat. Ryan King a Rory Andrew Godfrey,“ ktorí majú byť členovia hackerskej skupiny Lizard Squad. Momentálne nie je jasné či sú tieto osoby zapojené do útoku na Lenovo.com, alebo či ich útočníci využívajú len ako štít pre ochranu svojej skutočnej identity.

Hacknutie webu prichádza len pár chvíľ po verejnej kritike spoločnosti, ktorá mala do svojich notebookov nahrať softvér Superfish, ktorý mal znefunkčniť šifrovanie. Lenovo prisľúbilo, že sa o problém postará, no ani tento prísľub mnohým ľuďom nestačil. Aj táto udalosť mohla napomôcť v útoku na ich hlavnú doménu.

Hacknutie webu podľa expertov nie je zložitá záležitosť. Hackeri, resp. crackeri sa pritom majú zamerať na DNS servery a inú externú infraštruktúru. Dá sa preto predpokladať, že interná sieť Lenova nebola narušená. Pre tak veľkú spoločnosť je to však minimálne zahanbujúce.