Google Mapy ako ich poznáme dnes sú skvelé a sú to vôbec najprepracovanejšie digitálne mapy sveta. 

Pokročilá navigácia, vyhľadávanie objektov, služieb, hotelov, reštaurácií, trasovanie, satelitné zobrazenie, zobrazenie terénu, informácie o doprave a jej hustote, Street View aj z nevšedných kútov sveta…pokračovať by sa dalo ešte na pár riadkov.

 

Začiatky

Google Mapy začali svoju kariéru v roku 2005, neboli však vtedy prvými online mapami.

Google bol už vtedy na vrchole čo sa internetového vyhľadávania týka, takisto boli jeho akcie už obchodovateľné na burze, no o celých osem rokov Google predbehla spoločnosť MapQuest, ktorá začala poskytovať mapový webový servis už v roku 1997.

Google pri tvorbe svojich máp využil niekoľko akvizícií a prvou bolo prevzatie mapovacej spoločnosti Where 2 Technology v októbri 2004, kde skúsenosti a portfólio tejto firmy asi prispelo najviac k vytvoreniu máp Google.

Neskôr Google kúpil spoločnosť Keyhole, ktorá sa špecializuje na 3D zobrazenie, čo prispelo k projektu Google Earth a nakoniec Google pohltil ZipDash, dopravno-spravodajskú službu.

google-maps
Takto vyzerali Beta začiatky Google máp

 

Mapy v mobile

Google Mapy pre pár modelov mobilných telefónov sa objavili už v roku 2006, skutočné rozšírenie začalo so smartfónmi až na konci roku 2007, respektíve v začiatkoch roku 2008.

Užívateľom tak Google priniesol vtedy veľmi pokrokovú funkciu a to turn-by-turn trasovanie.

Prvou veľkou platformou, na ktorej Google Mapy zožali úspech a slávu bol paradoxne iOS ekosystém. iPhone od Apple bol vybavený kvalitným GPS modulom ako aj softvérom, čo jednoducho Google mapám umožnilo využiť ich potenciál na plno.

Neskôr sa chodníky Google máp a Applu rozišli, kde Apple vytvoril vlastné mapy a Google mapy sa stali neoddeliteľnou súčasťou Androidu.

google-maps
Snímka obrazovky Google máp zo smartfónu HTC G1

 

Súčasnosť

Google mapy v súčasnosti nemajú konkurenciu a do budúcnosti nás čaká určite veľa noviniek. Momentálne sa rozširuje podpora pre smart hodinky ako aj inteligentné automobily, mapy budú v budúcnosti určite detailnejšie, navigácia ešte presnejšia a vďaka Street View určite nahliadneme do nových a nových destinácií.

google-mapy

Používate Google Mapy pri navigácií alebo ste svoj pohyb zverili inej službe, poprípade aplikácií?