Úvod Smartphony Dohady Zabudnite na odtlačky prstov: V roku 2015 budú moderné skenery očí

Zabudnite na odtlačky prstov: V roku 2015 budú moderné skenery očí

8

Neustále napredovanie mobilných technológií prináša občas veľmi zaujímavé trendy. Za minulý rok to bol nepochybne senzor na snímanie odtlačkov, v tomto sa zase zrejme dočkáme niečoho veľmi podobného. Jeden z výrobcov nám už dokonca aj ukázal, akoby to celé mohlo vyzerať v praxi.

Spoločnosť ViewSonic zverejnila viac ako 4-minútovú video-ukážku, kde poodhalila závoj nad skenerom, ktorý poslúži na bezpečnostnú autentifikáciu používateľa prostredníctvom snímania dúhovky v oku. Podobne ako pri odtlačkoch prstov, zariadenie je integrované priamo do samotnej konštrukcie mobilného zariadenia.

Celé by to malo fungovať pomerne jednoduchým spôsobom – stačí, aby používateľ pár sekúnd podržal smartfón (model pod označením V55) v požadovanej polohe, ktoré po zosnímaní jedinečného biometrického údaju následne vyhodnotí, či ide o skutočného majiteľa alebo o niekoho cudzieho. Bezpečnostný mechanizmus poslúži ako na odomykanie zariadenia, tak i na ochranu špecifických priečinkov alebo dokonca súborov. Informoval tech web gizmochina.com

https://www.youtube.com/watch?v=fGnZUvUEMn0#t=134

Technológia rozpoznávania očí má oproti prstom niekoľko výhod, vrátane menšej pravdepodobnosti, že niekto unikátny údaj takmer dokonale a bez väčších problémov sfalšuje. K realizácii takého niečoho pritom stačí iba fotka odtlačku a voľne-prístupný softvér.

Smartfón V55, nesúci značku ViewSonic, mal prísť ešte koncom roka 2014. Náročný vývoj však zrejme odhadovaný dátum predstavenia mierne posunul na prvé mesiace súčasného roka. Presný dátum je dodnes veľkou neznámou.

Zdroj: gizmochina.com via phonearena.com