Úvod Novinky Najtenší zdroj svetla? LED-ky vytlačili na kus papiera!

Najtenší zdroj svetla? LED-ky vytlačili na kus papiera!

11

A máme tu ďalšiu technológiu ako vystrihnutú zo sci-fi filmu. Firma Rohinni vie doslova vytlačiť LED svietidlá na prakticky akýkoľvek povrch. Ich produkt pomenovali LightPaper a už čoskoro ho uvidíme v spotrebnej technike. Hneď na to príde aj do našich domácností.

Ako je to možné? Podľa magazínu Fastcolabs relatívne jednoducho. Používa sa špeciálny atrament, ktorý sa nanáša vo vrstvách. Vznika tak sendvič. V jeho strede sú miniatúrne LED svietidlá, zatiaľ čo po krajoch nájdeme vodivú vrstvu, ktorou tečie elektrická energia. Tento svietiaci zázrak sa dá vytlačiť v podstate na každý povrch a nezáleží pritom na jeho zakrivení alebo materiáli, z ktorého je vyrobený.

Nevýhodou vynálezu vraj je, že LED-ky nevieme vytlačiť rovnomerne. Svietivosť povrchu tak môže mierne kolísať. Na druhej strane, svietidlá sa dajú rozdeliť do skupín. Tým pádom je možné vytvárať dynamické obrazce, alebo meniť intenzitu svetla v segmentoch.

LightPaper je oveľa tenší ako momentálne používaná OLED technológia. Jeho výroba nie je veľmi drahá a vydrží cca 20 rokov. K verejnosti by sa mal dostať už čoskoro. Momentálne sa je musia chopiť dizajnéri, ktorí vymyslia ďalšie využitia. V podstate však niečo podobné určite uvidíme v našich smartfónoch, na reklamných pútačoch a v automobilovom priemysle.

Tak, čo vy na to? Pozdáva sa vám myšlienka, že si na strop vytlačíte svietiaci povrch a luster vyhodíte do smetí?

Vaše nápady na ďalšie využitie tejto technológie nám napíšte do komentárov.

Zdroj: F