Úvod Zaujímavosti Google investoval do SpaceX: Vesmírny internet bude skutočnosťou, chcú pripojiť aj Mars

Google investoval do SpaceX: Vesmírny internet bude skutočnosťou, chcú pripojiť aj Mars

4
SpaceX Dragon (zdroj: wikimedia.org)

Ambiciózne plány vybudovať vysokorýchlostný a dostupný internet pomocou špeciálnych komunikačných satelitov na obežnej dráhe Zeme majú opäť bližšie k realite. Spoločnosť SpaceX totiž obdržala obrovskú investíciu od internetového giganta, ktorá má napomôcť pripojiť ľudí nie len v rozvojových krajinách – projekt Elona Muska jedného dňa poslúži aj pre budúce kolónie na Marse. 

Samotnú investíciu v hodnote jednej miliard amerických dolárov od Google a Fidelity potvrdila SpaceX prostredníctvom oficiálnej web stránky. „Google a Fidelity budú kolektívne vlastniť niečo pod 10% spoločnosti.

Satelity by mali byť vo výške zhruba 750 míľ (v prepočte asi 1,200 km) nad povrchom Zeme. Ich počet dosiahne niekoľko tisícok. „Nižšie satelity spravia internetové služby rýchlejšími, s pomocou menšej vzdialenosti pre cestovanie elektromagnetických signálov,“ znie časť textu na webe businessweek.com

Ak sa stane vesmírny internet skutočnosťou, bude predstavovať nebezpečnú konkurenciu pre káble z optických vlákien. Zároveň však poskytne i pripojenie pre odľahlé regióny, kde nemá prístup k internetu niekoľko miliárd ľudí. Hlavný cieľom je teda podľa slov E. Muska vybudovať globálny komunikačný systém takých rozmerov, o akých sa doteraz len málo komu snívalo.

Sieť poslúži na dve veci: zrýchliť hlavný tok dát na internete a priniesť rýchle, lacné internetové služby viac ako trom miliardám ľudí, ktorí stále nedisponujú poriadnym prístupom k webu,“ uvádza businessweek.com

Celý projekt údajne vyjde zhruba na 10 miliárd dolárov. Spustenie verejnej prevádzky ale očakávať tak skoro nemáme, náročná práca potrvá aj cez 5 rokov.