Úvod Aplikácie Facebook čelí žalobe: Svojim používateľom tajne prezerá súkromné správy

Facebook čelí žalobe: Svojim používateľom tajne prezerá súkromné správy

8

Tohtoročné sviatky pre Facebook nie sú tými najlepšími. V Spojených Štátoch totiž čelí vážnemu obvineniu, ktoré sa týka skenovania súkromných správ používateľov bez ich súhlasu.

Podľa informácií zo servera Engadget sudkyňa Phyllis Hamilton v Oaklande (Kalifornia) ešte v utorok prikázala, aby sa prípad posunul pred súd. Facebook mal súkromné správy skenovať za účelom lepšieho cielenia ich reklamy. Zozbierané údaje predával svojim reklamným partnerom.

Facebook sa samozrejme okamžite odvolal. Tvrdil, že spôsob získavania spomínaných informácií je pokrytý v podmienkach používania. Ako informovala agentúra Reuters, súd nebol rovnakého názoru a jeho odvolanie odmietol.

10 000 dolárov pre všetkých Američanov a zákaz skenovania

Sťažnosť bola podaná ešte pred dvomi rokmi a týka sa všetkých používateľov Facebooku, ktorí si odvtedy cez Facebook Messenger poslali nejaký odkaz. Žaloba žiada, aby bolo každému používateľovi Facebooku vyplatených až 10 tisíc dolárov a aby Facebook so skenovaním prestal. Či sa tieto požiadavky týkajú aj používateľov z Európy momentálne zisťujeme.

Vzhľadom na to, že Facebook najviac zarába práve z dobre cielenej reklamy je dosť možné, že na súde nechá aj dušu, len aby vyhral. Ich cieľom bude nie len zabrániť tomu, aby musel finančne odškodniť svojich používateľov, ale aj to, aby si aj naďalej mohol prezerať to, o čom si píšeme. Facebook sa k celej situácii zatiaľ nevyjadril.

Aktualizácia: Súdny spor sa týka len používateľov žijúcich v Spojených štátoch.

Zdroje: E, TNW, R