Úvod Konkurencia Apple Apple má obrovské problémy: Hrozí mu pokuta až 1,05 miliardy dolárov!

Apple má obrovské problémy: Hrozí mu pokuta až 1,05 miliardy dolárov!

13
essential

Súdne spory a technológie sú priam nerozlučiteľná dvojica. Málokedy však niekto žaluje americkú firmu Apple. Jabĺčku však po novom hrozí mastná pokuta vo výške až 1,05 miliardy dolárov za blokovanie aplikácií tretích strán pre iPod. Konkrétne v rokoch 2006 -2009.

Proces prebieha na okresnom súde v Oaklande, v Južnej Kalifornii. Nedávno vypovedal posledný svedok, Rod Schultz. Momentálne sa čaká na uzavretie prípadu. Žalobcovia sa snažia udeliť spoločnosti pokutu vo výške 350 miliónov dolárov. Dôvodom súdneho sporu bolo blokovanie aplikácií na iPodoch, vďaka čomu bol jediným klientom iTunes. Pomocou neho si vraj Apple v rokoch 2006 – 2009 niekoľkonásobne zvýšil zisk.

Apple sa samozrejme bráni tým, že blokovanie ostatných aplikácií bolo nutné kvôli ochrane zákazníkov pred vírusmi a kvôli maximalizovaniu ich zážitku z hudby. Podľa amerického giganta mohli tretie strany negatívne ovplyvniť ich produkt a poškodiť tak zákazníkov.

Rod Schultz, ako bývalý zamestnanec Apple a posledný svedok, o svojom zamestnávateľovi veľa hovoriť nechcel. Potvrdil však, že pracoval na blokovaní tretích strán pre iPady a tiež sa podieľal na blokovaní pred iTunes.

Sudkyňa Yvonne Gonzales Rogers s najväčšou pravdepodobnosťou uzavrie prípad už budúci týždeň a bude sa čakať na rozhodnutie poroty. Tá môže zo zákona na ochranu hospodárskej súťaže maximálnu pokutu navýšiť až na 1,05 miliardy dolárov.

Zdroj: P