Úvod Novinky VIDEO: Zľavy v obchodoch z ľudí spravili zvieratá. Pozrite sa, ako sa...

VIDEO: Zľavy v obchodoch z ľudí spravili zvieratá. Pozrite sa, ako sa bili za televízie a ďalšiu elektroniku

49

Včerajší deň je známy ako Black Friday, alebo po našom, čierny piatok. Väčšina obchodov v USA, ako aj v krajinách západnej Európy počas tohto dňa ponúkala obrovské zľavy. Čierny piatok sa už však stihol rozšíriť aj na Slovensko či do Českej republiky, kde však tie zľavy neboli až také veľké, ako v USA či Veľkej Británii.

Ľudia boli počas včerajška v relatívne nízkych teplotách ochotní stáť hodiny pred obchodom, aby sa potom mohli pobiť o ten svoj vysnívaný televízor či hernú konzolu. „Zobrala si vysávač Dyson, ale ani neviem či ho vôbec chcem. Len som ho zobrala,“ povedala v liste pre noviny The Guardian 56-ročná Britka Louise Haggertyová z Londýna, ktorá bola nakupovať ešte počas noci. V obchodoch to však podľa nej nebola prechádzka ružovým sadom. „Bolo to tam šialené. Bolo to úplne nechutné,“ dodala.

Na YouTube sa okamžite objavili prvé videá, ktoré poukazovali na to, aká atmosféra tam skutočne panovala. Ľudia po sebe šliapali, kričali, bili sa. „Správali sa ako zvieratá, bolo to príšerné. Videla som v obchode len dvoch členov bezpečnostnej služby,“ opisuje situáciu Haggertyová.

Nepokoje však neboli len v Londýne, ale aj ďalších mestách. Pri riešení problémov boli v predajniach Tesco v Manchestri zatknutí traja muži. Jedna žena bola hospitalizovaná po tom, ako ju zranila padajúca televízia.

Evidujú však ďalšie prípady zranených ľudí, či ľudí, ktorí sa vyhrážali fyzickým násilím personálu jednotlivých obchodov. Polícia ostro kritizovala obchodné reťazce, keďže podľa nich mali dosť času na to, aby sa na nával zákazníkov pripravili a zabezpečili väčší počet ľudí dohliadajúcich na bezpečnosť a poriadok.

Zdroje: R, T, N