Úvod Konkurencia BlackBerry John Chen: BlackBerry prežilo, teraz sa sústredíme na rast

John Chen: BlackBerry prežilo, teraz sa sústredíme na rast

5
John Chen, CEO BlackBerry (zdroj: BlackBerry)

Nový šéf kanadského skautíka v mobilných technológiách má v otázke budúcnosti spoločnosti maximálne jasno. Nie len, že BlackBerry podľa neho veľkú krízu skutočne prežije, zaradí sa opäť medzi technologických gigantov. A nedávno predstavený Passport je podľa všetkého prvým krôčikom na výslnie. 

John Chen nastúpil na rozbehnutý vlak, ktorý smeroval pomaly ale isto do záhuby, ešte počas minulého roka v novembri. Od tej doby sa mu podarilo takmer nemožné – postavil bezradného výrobcu mobilných zariadení pre biznis-klientelu znovu na nohy a má s nim v nadchádzajúcich mesiacoch či rokoch naozaj veľké plány.

Pokiaľ raz začne táto spoločnosť opäť profitovať, spravím všetko, čo je v mojich silách, aby sa znovu nestratili peniaze,“ citoval spravodajský web Reuters súčasného CEO BlackBerry.

Spoločnosť BlackBerry predstavila pred nedávnom novinku s vynovenou QWERTY klávesnicou pod označením Passport. Po veľmi netradičnom 5-palcovom smartfóne s výbornou výdržou batérie a skvelým fotoaparátom, bol však tak obrovský dopyt, že sa okamžite z pultoch obchodov vypredal. Tento prvotný úspech nepochybne dodal nie len novému šéfovi, ale aj všetkým zamestnancom poriadne sebavedomie, ktoré za posledné roky nestálo príliš za veľa.

BlackBerry Passport (zdroj: blackberry.com)
BlackBerry Passport (zdroj: blackberry.com)

Prežijeme ako spoločnosť, som o tom presvedčený. Riadime dodávateľský reťazec, riadime zásoby, riadime peniaze, a momentálne máme výdaje na čísle, ktoré je veľmi dobre ovládateľné. BlackBerry prežilo; odteraz sa začíname sústrediť na rast.

59-ročný J. Chen, rodák z Hongkongu, sa preslávil vo vedení softvérovej spoločnosti Sybase, ktorú taktiež zachránil a neskôr v roku 2010 dokonca i predal spoločnosti SAP za takmer 6 miliárd amerických dolárov.

V septembri ohlásila spoločnosť BlackBerry prvý krát po piatich kvartáloch profit. Nakoľko nebral predchádzajúci manažment dotykové displeje vážne, predstavenie prvého iPhone z roku 2007 prinieslo kanadskému výrobcovi vstupenku do takmer istého hrobu.

Zdroj: reuters.com via phonearena.com