Úvod Aplikácie Firefox prestal používať Google ako predvolený vyhľadávač: Podpísal 5-ročnú zmluvu s Yahoo

Firefox prestal používať Google ako predvolený vyhľadávač: Podpísal 5-ročnú zmluvu s Yahoo

3

Včera veče spoločnosti Yahoo a Mozilla oznámili päť-ročnú spoluprácu, ktorá zaistí, že Američania vo Firefoxe neuvidia ako predvolený vyhľadávač Google, ale Yahoo.

K zmene by malo dôjsť v decembri, keď by mal Yahoo predstaviť pokročilé funkcie vyhľadávania, ako aj možnosť pre vypnutie zapamätania si toho, čo ste vyhľadali alebo vyhľadáte. Firefox v posledných rokoch stratil podiel na trhu, no aj teraz ho využíva približne 17 percent všetkých ľudí na internete. Podľa šéfa Mozilly, Chrisa Bearda používatelia Firefoxu na webe vyhľadávajú približne 100 miliárd krát, vďaka čomu by Yahoo mohli podstatne zvýšiť štatistiky.

Yahoo, ktorý využíva algoritmus z Microsoft Bing využíva len 10 percent ľudí. Šéfka Yahoo, Marissa Mayer ale potvrdila, že počet ľudí, ktorí vyhľadávajú práve cez ich vyhľadávač je pre nich obrovská priorita, ktorú by mala naplniť spolupráca s Mozillou. Firefox posledných desať rokov používal ako prednastavený vyhľadávač Google. Podľa šéfa Mozilly, Chrisa Bearda sa však tento rok pri zvažovaní predĺžení zmluvy rozhodli zo strategických dôvodov zvoliť konkurenčný Yahoo.

Spoločnosť okrem toho pre ruských používateľov ako hlavný vyhľadávač nastaví Yandex. Tí, ktorí si prednastavenú voľbu vyhľadávača budú chcieť zmeniť tak samozrejme budú môcť spraviť. Na výber budú mať Google, Bing, DuckDuckGo, eBay, Amazon, Twitter a Wikipediu.

Zdroj: TV