Úvod Novinky Android Google: Android 5.0 Lollipop je najbezpečnejšia verzia Androidu vôbec

Google: Android 5.0 Lollipop je najbezpečnejšia verzia Androidu vôbec

9

Zatiaľ čo Material Design je pre mnohých vítanou a na prvý pohľad aj najväčšou zmenou, nie je to jediné vylepšenie, ktoré si pre nás Google pripravil. Veľkou súčasťou novej verzie Androidu je vylepšenie bezpečnosti, o čom Google informoval vo svojom novom blogu.

Pravdepodobne najužitočnejším spôsobom, akým ochrániť váš telefón je zapnutie uzamykacej obrazovky. Používanie tzv. lockscreenu však príde zbytočné, alebo otravné mnohým ľuďom a tak sa to Google rozhodol napraviť. Ešte v júni na vývojárskej konferencii Google I/O predstavil Smart Lock, funkciu, ktorá chráni váš telefón lockscreenom, no hneď, ako cez NFC alebo Bluetooth zistí prítomnosť známeho zariadenia, akým môžu byť vaše inteligentné hodinky či SmartTV, uzamykaciu obrazovku skryje. Google okrem toho pridal nový algoritmus pre odomykanie rozpoznaním tváre, ktorý beží na pozadí a je oveľa presnejší, než kedykoľvek predtým. Stačí si tak zobrať telefón do ruky a ten okamžite zistí, že sa naň pozeráte vy a nie váš kamarát, alebo potenciálny zlodej.

„Od uzamykacej obrazovky, až po automatické šifrovanie dát.“

Google svoju snahu vylepšiť bezpečnosť posunul aj za uzamykaciu obrazovku. Pri prvom spustení telefónu automaticky zapne šifrovanie dát uložených na zariadení, pričom doteraz to bola  len možnosť, ktorú ste si mohli dobrovoľne zapnúť. Samotné šifrovanie používa kľúč, ktorý existuje len v zariadení a tak je pre hackerov oveľa ťažšie sa dostať do samotného zariadenia. Okrem toho Google v novej verzii Android 5.0 Lollipop začal od vývojárov vyžadovať, aby ich aplikácie využívali tzv. ‘SELinux’ ktorý má podstatne zvýšenú bezpečnosť. Pre útočníkov to opäť znamená vrásky a šedivé vlasy.

Je skvelé vidieť, že Google reaguje na rôzne hrozby, články a vyjadrenia, ktoré smerovali na adresu bezpečnosti jeho operačného systému. Malvér na Androide však nie je tak častý, ako by ste si mohli myslieť. Podľa výskumu, ktorý zorganizoval Google sa s malvérom v priemere nestretne ani 1 z 1 000 ľudí, takže riziko je skutočne relatívne nízke.

Ak vás vylepšenie bezpečnosti v Android 5.0 Lollipop zaujíma, prečítajte si celý článok na blogu Google.

Zdroje: G, AA