Úvod Novinky VIDEO: Z týchto vzácnych materiálov sa skladá aj ten najobyčajnejší telefón či...

VIDEO: Z týchto vzácnych materiálov sa skladá aj ten najobyčajnejší telefón či tablet

15

Ajten najbežnejší smartfón, alebo tablet je plný zaujímavých chemických prvkov, o ktorých mnohí z nás ani len netušia. V zaujímavom a informatívnom videu nám priblížili, že v typickom smartfóne sa nachádza približne 300 miligramov striebra a 30 miligramov zlata. Možno to neznie ako veľa, no ak by ste zrátali všetky vyrobené smartfóny, dostali by ste sa k hodnote využitého zlata a striebra v hodnote 2,5 miliárd dolárov, alebo 1,94 miliárd eur.

Len v samotnej batérii sa nachádzajú exotické prvky, ktoré každý deň nosíte vo vrecku. Samozrejme, čím väčšia batéria, tým viac takýchto prvkov sa tam nachádza. V najvyužívanejších batériách sa nachádza zlúčenina lítium oxid kobaltu (LiCoO2), samozrejme nechýba ani bežnejší uhlík. Konštrukcia samotných zariadení môže byť vyrobená napríklad z hliníka, vtedy sa väčšinou bavíme o „prémiovejších“ zariadeniach, no bežnejšie sú tie, ktoré sú vyrobené z plastu.

Pravdepodobne najzaujímavejšou časťou smartfónu, čo sa technológií a zloženia týka, je jeho displej. Výrobcovia využívajú zlúčeniny india, cínu a kyslíku, z ktorých sa vyrobí tenký povlak schopný viesť elektrinu vďaka čomu sú telefóny schopné reagovať na naše nemotorné ťukanie po displeji. V displeji sa ale nachádzajú ešte viac „sexy“ prvky, ako napríklad prazeodým, terbium, gadolínium či ytrium, ktoré zas napomáhajú v zobrazovaní farieb.

Samozrejme nemôžeme zabudnúť na „vnútornosti“ smartfónu. Pre kabeláž výrobcovia väčšinou využívajú meď, pre kondenzátory sa zas často používa tantal. Samotný čipset je vyrobený hlavne z kremíku, no k nemu musia výrobcovia čipov „primiešať“ aj kyslík, arzén, antimón, fosfor a gálium. Viac sa už ale dozviete vo videu nižšie.

Zdroj: PA